Kahden eurooppalaisen poliittisen johtajan vierailut ovat viime viikkoina aiheuttaneet harmaita hiuksia Kiinan hallituksen protokollasta vastaaville ja maan virallisille tiedotusvälineille. Oli sitten syynä taloudellisten ja kaupallisten sopimusten tärkeys tai kansainvälisten tiedotusvälineiden osoittama kiinnostus näihin Kiinan maaperällä järjestettyihin tapaamisiin, maan jäykkiä ja vanhoillisia moraalikäsityksiä on jouduttu hieman höllentämään, ja virkamiehet ovat joutuneet käyttäytymään tavallisuudesta poikkeavalla tavalla.
Viime kuun puolessa välissä Islannin silloinen pääministeri Johanna (Sigurdardottir; Islannissa ei käytetä sukunimiä), matkusti Pekingiin allekirjoittamaan vapaakauppasopimuksen Kiinan kanssa. Tilanteen teki merkittäväksi se, että hänen mukanaan matkusti hänen aviovaimonsa. Muistutettakoon, että homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin Kiinassa vasta vuonna 1997 ja poistettiin sairausluokituksesta vasta vuonna 2001, mutta se on edelleen kielletty puheenaihe ja 'vainottu' käytöstapa.
Kuvat, joissa Islannin pääministeri kiittää Kiinan pääministeriä Li Leqiangia ja hänen aviovaimonsa (kirjailija ja dramaturgi Jonina) saama 'rakastettava vastaanotto' valtiollisen televisiokanavan CCTV iltauutisissa on saanut olettamaan kyseessä olevan historiallisen tapahtuman kommunistihallinnossa. Jotkut ovat nähneet siinä hallinnon avautumista toisten taas vain pitäessä sitä hintana, joka jouduttiin maksamaan taloudellisesta hyödystä.
Tämän raja-aitoja murtaneen tapahtuman jälkeen Ranskan presidentin Hollanden vierailu aiheutti uusia ongelmia Kiinan virallisesta protokollasta vastaaville, vaikka lievemmin. Avoparit eivät ole laillisia Kiinassa, ja Hollanden seurassa matkusti hänen avopuolisonsa, poliittinen toimittaja Valérie Trierweiler. Ranskan ensimmäisen naisen kohtelu aiheutti ongelmia, koska kiinalaiset tiedotusvälineet eivät voineet viitata häneen ”Ranskan presidentin puolisona”. CCTV rajoittui mainitsemaan hänen nimensä antamatta hänelle titteliä.