Ecuadorilainena Janeth Peña eli neljä vuotta rekisteröidyssä parisuhteessa Thalia Álvarezin kanssa. Thalian kuoltua Janethista tuli ensimmäinen henkilö, jonka oikeudet homoseksuaalisen parin jälkeenjääneenä puolisona Ecuadorin valtio tunnusti. Ennen tätä hänen oli läpikäytävä pitkä ja raskas oikeusprosessi.
Lesken oli voitettava kaikki esteet, jonka asiaa käsitelleet instanssit asettivat hänen tielleen: sairaala, hautaustoimisto, maistraatti ja Ecuadorin sosiaaliturvalaitos (IESS). Janethin sanoin ”Jouduin joka päivä käymään IESS:n toimistoissa asiani eteenpäin viemiseksi, mutta sain joka päivä kuitenkin kielteisen vastauksen.”
Kuuden kuukauden ajan Peña kävi sosiaaliturvaviraston toimistoissa Quitossa. Hän näki, miten hänen yksityiselämäänsä loukattiin. Hänen oli nimittäin näytettävä valokuvia ja todistajanlausuntoja, jotka antoivat uskottavuutta hänen suhteelleen jo menehtyneeseen puolisoonsa. Leski kommentoi: ”Loppujen lopuksi ja tällaisen itsepäisyyden päätteeksi IESS hyväksyi hakemukseni.”
Mutta Janeth Peñan ritarillisuus ei alkanut hänen puolisonsa kuolemasta, vaan hänen lesboutensa on synnyttänyt lukemattomia konflikteja ecuadorilaisen yhteiskunnan suvaitsemattomuuden takia. Hän joutui 15 vuotta sitten muuttamaan synnyinpaikastaan Cuencasta pääkaupunkiin Quitoon, koska hän pelkäsi henkensä puolesta. Hänen levätessään yhdessä edellisen parinsa kanssa joukko miehiä tunkeutui hänen kotiinsa pahoinpidellen naisia julmasti, minkä seurauksena Peña sai elinikäisiä vammoja. Hänen kasvonsa jäivät osaksi epämuodostuneiksi, mutta vieläkin hän muistelee suuremmalla tuskalla sitä voimattomuutta, jota hän tunsi yrittäessään jättää rikosilmoituksen. Häntä kehotettiin ”oman etunsa vuoksi” olemaan tekemättä sitä, koska homoseksuaalisuus oli vielä silloin rangaistavaa.
Rikoslain 516 pykälän ensimmäinen kappale luokitteli vuoteen 1997 asti homoseksuaalisuuden rikokseksi, josta tuomittiin 4 – 8 vuoden vankeusrangaistukseen ”niissä homoseksuaalisuustapauksissa, joihin ei liity raiskausta”.
Sitä, että Peñan leskeys tunnustetaan, pidetään ennakkotapauksena niille homopareille, jotka haluavat laillisen tunnustuksen parisuhteelleen.