Ugandassa taistellaan homofobiaa vastaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Tero Kankaanperä

Tämän uutisen minulle välitti Kuopiossa vapaaehtoistyövaihdossa oleva Freedom and Roam Uganda (FARUG) aktiivi. Ugandalainen Sexual Minorities Uganda (SMUG) ja kansainvälinen IGLHRC ovat uutista levittäneet mm. suljetuissa Facebook ryhmissä maan onnettoman ihmisoikeustilanteen vuoksi.

Ugandalainen Family Life Network on isännöinyt kolmepäiväistä anti-gay konferenssia johon on kutsuttu amerikkalaisen ex-gay liikkeen, Exodus Internationalin, Don Schmierer, jota alkuperäisessä tiedotteessa muiden ohella kutsutaan "most virulent homophobe":ksi. Isäntänä toiminut Stephen Langa järjesti konferenssiin paikalle useita Ugandan parlamentin jäseniä. Langa on avauspuheenvuorossaan mm. todennut, että homoseksuaalisuus on Ugandassa vakava ongelma, eivätkä nykyiset lait kriminalisoi sitä tarpeeksi tehokkaasti. Langa kuvaili myös pyramidimarkkinoinnin tapaista prosessia jossa nuorille naisille annetaan rahaa, jotta he rekrytoivat koulukavereitaan sisäoppilaitoksissa lesbolaisiksi ja rekrytoidut saavat puolestaan rahaa tehdä saman uusille uhreille. Langan esimerkkitapauksessa kaksi tyttöä oli onnistunut rekrytoimaan 13 ystävää vuoden aikana. Schmierer esitti omassa puheenvuorossaan että yksi suurimpia syitä homoseksuaalisuuteen on kasvatuksen puute perheessä. Schmiererin mukaan 56% homoseksuaaliesta kokee hyväksikäyttöä ja väkivaltaa perheessään lapsuutensa aikana. Tämä hyväksikäyttö johtaa kipuun, vihasuuteen ja vihaan jotka Schmiererin mukaan kääntävät lapsen homoseksuaaliksi.

Olen keskusteluissani Sharifah:n kanssa ymmärtänyt että Ugandassa voi elää visusti kaapissa ilman että tarvitsee pelätä aktiivista vainoa, mutta pienimmistäkin vihjeistä homoseksuaalisuuteen joku kyllä esittää epäilyn että olet homoseksuaali Sharifah:n tapauksessa se oli hänen serkkunsa, joka jopa kutsui sukulaisia lähi kylistä kaupunkiin kuulemaan kerrottavaansa. Sitten onkin vaarassa asema suvussa, vuokra-asunto (jopa omistuasunto!) ja työpaikka. Sharifah:n tapauksessa vaihto oli tulla mahdottomaksi pelkästään siksi että hän vastasi Ugandassa vaihdossa olleen brittinaisen kysymykseen homoseksuaalisuudesta Ugandassa ja toinen vaihdokkaita isännöinyt henkilö ilmiantoi hänet vaihtojärjestölle. Ironisesti Sharifah kokee, että vaihtopaikka Suomesta oli järjestön rangaistus hänelle tästä rohkeudesta. Sharifah kokee että ihmisoikeusongelmaa ylläpitävät Ugandassa kristiyt ja islamilaiset uskonnolliset tahot, joskin hän itse on löytänyt islamilaisen yhteisön jossa ei aktiivisesti opeteta homoseksuaalisuutta vastaan. Ugandallahan on ihmisoikeus ongelma laajemmallakin tasolla sisällissodan tapaisten väkivaltaisuuksien vuoksi. Maa on poikkeuksellinen sikäli, että se ei useinkaan kärsi kuivuudesta, mutta sillä on huikeita ekologisia ongelmia, jotka uhkaavat mm. Afrikan hautavajoaman suuria järviä.

Afrikkalaisia hlbt-järjestöjä vaivaat aktiivinen vaino, hajanaisuus ja piilottelun tarve. Internet tarjoaa niille kuitenkin välineen aktiivien väliseen viestintään ja tiedon jakamiseen. Järjestöillä on kuitenkin paljon kontakteja toisiinsa yli maiden rajojen ja ugandalaisia aktiiveja on paennut mm. Keniaan, joka on hiukan liberaalimpi. Ihan oma lukunsa on sitten Etelä-Afrikka. Eilen, kansainvälisenä naisten päivänä Gay Activists Allianve intl (GAAI) julkaisi transfobiaa vastustavan tiedotteen, jossa kerrotaan Audrey Mbuguan (MtoF transsukupuolinen) tarina.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lisää aiheesta esimerkiksi:
http://www.sexualminoritiesuganda.org
http://www.icebreakesuganda.org

Myös GayNewsWatch-uutispalvelu koppaa aika hyvin Afrikan maidenkin tapahtumat.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!