Holmlund Aamulehdessä: Onko tarkoitus luoda jokin lainsäädännön ohituskaista?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 7

Tasa-arvoisen avioliittolain etenemisen pysäyttämistä lakiovaliokunnassa etenkin muotoseikoilla perustellut eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok) kysyy, ollaanko kansalaisaloitteesta luomassa "lainsäädännön ohituskaista".

Holmlund kertoi näkemyksiään Aamulehdessä.

Alle vuorokaudessa 100 000 kannatusilmoitusta kerännyt kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön luomisesta on nähty myös kansan näpäytyksenä eduskuntaa, lakivaliokuntaa ja sen puheenjohtajaa Holmlundia kohtaan.

Holmlundin mukaan kansalaisaloitteiden käsittelyprosessiin liittyvät asiat ovat toistaiseksi avoinna puhemiesneuvostossa ja eduskuntaryhmissä. Hän ei tiedä sellaisesta määritelmästä tai linjauksesta, jonka perusteella kertyneiden kannatusilmoitusten määrä tai kerääntymisnopeus vaikuttaisivat käsittelyyn.

- Poliittisesti pitäisi pystyä arvioimaan, onko tarkoitus luoda jokin lainsäädännön ohituskaista, ja mitä siitä ollaan valmiita maksamaan, miettii Holmlund Aamulehden mukaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Holmlund arvioi syntyvän erittäin suuria haasteita asioiden käsittelylle, ja erikoisia tilanteita, jos hänen mukaansa ennestään ruuhkaisten ministeriöiden lainvalmistelutyötä joudutaan käyttämään sellaisiinkin hankkeisiin, jotka ovat hallitusohjelman vastaisia.

Holmlund arvelee, että tulevina vuosina eduskunta saa käsiteltäväkseen kansalaisaloitteita paljonkin, sillä hänen mukaansa kansalaisaloitteiden sähköinen allekirjoittaminen on nopeaa ja helppoa.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Soini ottaa "plokissaan" kantaa kansalaisaloitteeseen. Hän näkee aloitteen meriktyksen yleisesti myönteisemmin, mutta kansanedustajana hän ei niitä allekirjoita, koska ei "aja kaksilla rattailla". Kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliitosta hän kuitenkin ilmoittaa vastustavansa, eikä aloitteen kannatuksen määrä vaikuta hänen omaan kielteiseen kantaansa, "Allekirjoituksella ja/tai ilman sitä".

Aamulehti: Holmlund nihkeänä kansalaisaloitteesta: ´Onko tarkoitus luoda lainsäädännön ohituskaista?´

7 kommenttia

Holmlund palaa nihkeydessään myös hallitusohjelmaan. Aloitetiehän tuli puheeksi heti hallitusneuvottelujen päätyttyä 2011. Nyt Holmlund kauhistelee aloitetietä tulevia esityksiä myös siinä, että käsittelyyn tulisi "hallitusohjelman vastaisia" hankkeita.
Aamulehden jutusta:
Syntyy erikoisia tilanteita, jos ennestään ruuhkaisten ministeriöiden lainvalmistelutyötä joudutaan käyttämään hankkeisiin, jotka ovat jopa hallitusohjelman vastaisia.

Eli kovaa on vastustustus kokoomuksessa.
Minusta pikemminkin Kokoomuksen konservatiivisiivessä. Siihen puolueeseen mahtuu monta sorttia.