Mielipidetutkimuslaitos kysyi joulukuussa USAssa puhelimitse haastattelemiltaan ihmisiltä suoraan heidän seksuaalista suuntautumistaan. Noin 3,5% ilmoitti olevansa homoja, lesboja, biseksuaalisia tai transihmisiä. Yksittäisissä osavaltioissa prosentit jonkin verran vaihtelivat: esim. Pohjois-Dakotassa 1,7%, Vermont 4,9%.
Osavaltioiden erot kertovat luultavasti siitä, että kun osavaltion lainsäädäntö on suopea eikä sisällä syrjintää, ihmiset helpommin paljastavat tuntemattomalle soittajalle suuntautumisensa.
Homojen ja lesbojen määrä on kiinnostanut ihmisiä. Eri tutkimuksissa on saatu erilaisia lukemia ja meillä Suomessa viime vuosina on mainittu, että luku jää alle 3%:n. Kuitenkin jokaiseen tutkimukseen sisältyy ongelmia, kun kysellään ns. arkaluontoista tietoa. Kaikki eivät halua paljastaa itseään, ja jotkut eivät edes itselleen myönnä omaa homouttaan tai lesbouttaan.
Aikoinaan oli suuri uutispommi, kun Alfred Kinsey 1948 ja 1953 julkaisi omat lukunsa. 37% amerikkalaismiehistä oli joskus elämässään ollut seksikontaktissa samaan sukupuoleen. Naisista 13% oli lesbokontaktissa päätynyt orgasmiin saakka. Kinsey ei selvitellyt sitä, olivatko nämä ihmiset koko lopun elämäänsä homoja tai lesboja vai oliko kyseessä lyhyt kohtaaminen.
Kun AIDS tuli, monissa tutkimuksissa kartoitettiin partnereita: kuuluivatko partnerit samaan sukupuoleen vai eri sukupuoleen. Nyt tutkittiin, pitävätkö ihmiset itseään homoina, lesboina, bi-seksuaaleina tai transihmisinä. Ei kyselty mennyttä tai nykyistä elämänkulkua vaan käsitystä omasta itsestä.
Jos näitä prosenttilukuja sovellettaisiin Suomen oloihin, meillä olisi n. 155 000 täysi-ikäistä homoa, lesboa, bi-ihmistä ja transihmistä. Vertailun vuoksi lukuja usein verrataan ruotsinkielisiin: heitä on n. 290 000. Eduskuntavaaleissa 2011 kristillisdemokraatteja kannatti 118 000 ihmistä ja niillä äänillä päästiin hallitukseen.
Haastattelut tehtiin kesä-joulukuussa 2012.
Kartta ja prosentit eri osavaltioissa
Vastaajien määrät näkyvät tässä taulukossa