Uusimmassa Urheilulehdessä julkaistiin Veikkausliigassa pelaavan kaapissa olevan pelaajan nimetön kirjoitus. Kirjoittaja arvioi, ettei suomalainen jalkapalloyhteisö ole vielä valmis kohtaamaan avointa homoseksuaalisuutta.
Hän kertoo keräävänsä rohkeutta ja jo pitkään kamppailleensa sen kanssa, kertoako suuntautumisestaan pelitovereille vai ei - ja tullako esiin omalla nimellä ja kasvoilla. Hän uskoo ulostulon puhdistavan ilmaa ahdasmielisenä pitämissään jalkapallopiireissä.
- Perheeni ja lähimmät ystäväni tietävät totuuden asiasta, mutta eivät ne ihmiset, joiden kanssa työskentelen jalkapallon parissa päivittäin: pelikaverit, valmentajat ja muut, hän kirjoittaa Urheilulehdessä.
22 vuotta jalkapalloa pelannut kirjoittaja myös kertoo tietävänsä varmasti, ettei ole ainoa suuntautumiseltaan homoseksuaalinen pelaaja Veikkausliigassa, vaan muita seksuaalivähemmistöön kuuluvia pelaajia on kymmeniä.
Hän kokee kaapissa olemisen jättäneen pysyvän jäljen, ja kärsineensä salailustaan ja valehtelusta.
Helmikuussa 2012 Urheilulehden uutispäällikkö Esko Seppänen kirjoitti homoudesta suomalaisessa jääkiekossa, jääkiekkoyhteisössä elävästä homofobiasta ja siitä vaikenemisesta. Juniorijoukkueiden pukukopeista lähtien ympäristö ja sen asenteet eivät kannusta tulemaan kaapista.
Juttuun kuului Seppäsen kuvaus pukukopin ilmapiiristä:
"Jääkiekon homokeskustelu tukahtuu siihen tilanteeseen, kun pelaajat eivät uskalla junnuiässä kertoa seurustelevansa edes tytön kanssa. Puhumattakaan siitä, että he olisivat ihastuneita saman sukupuolen edustajaan.
Kun tuodaan faktat pöytään mahdollisimman kylminä, suolaa junnulätkän asenneilmasto homouden välittömästi pukuhuoneesta ulos. Tästä syystä jääkiekossa ei ole julkihomoja. Tästä syystä pukuhuoneen helpoin kuittaushuuto kaikessa noloudessaan on ”Vitun homo!”
Junnujääkiekko ja homous ovat toistensa ääripäät."
Jutussa käsiteltiin myös jääkiekon SM-liigassa tapahtunutta irtisanomista, josta on pidetty matalaa profiilia. Valmentajan työ tai valmennettavien menestys ei ollut syynä potkuihin, vaan Seppäsen mukaan SM-liigajohto tuli tietoiseksi valmentajan homoseksuaalisuudesta, jolloin luottamus liigaorganisaation ja valmentajan välillä katkesi.
Keskiviikkona (6.3.2013) Helsingin Sanomien verkkosivuilla julkaistiin Kari Räisäsen kolumni "Pukukopissa haisee homofobia". Kirjoitus käsitteli huippu-urheilun sisäänpäinlämpiävyyttä: näin on tehty ennenkin, eikä ulkopuolisten pidä puuttua asioihin. Vaikka maailma ympärillä elää. Paljon esillä olleen kaukaloväkivallan lisäksi käsiteltiin huippu-urheilun muitakin usein vaiettuja asioita, kuten ihmisten erilaisuutta, ja erilaisuuteen suhtautumista. Räisäsen mukaan urheiluympyröissä erilaisuus koetaan usein ongelmana paremmin kuin rikkautena.
- Ilmapiiri pukukopeissa on usein konservatiivinen ja yhdenmukaisuuteen painostava. Mitä sitä kiertelemään - pahimmillaan ilmapiiri on sovinistinen, rasistinen ja homofobinen, kirjoittaa Räisänen.
Räisänen kertoi tabuja rikottavan harvoin. Poikkeuksena hän mainitsi jalkapalloilun erikoislehti World Soccerin, joka esitteli kymmenen homopelaajaa tammikuun numerossaan. Kaikkien esiteltyjen miesten kohtalo ei ollut kaksinen; osa oli lopettanut syrjinnän takia. Kaksi pelaajaa oli lopettanut elämänsä oman käden kautta.
Urheilulehti: ´Meitä homopelaajia on Veikkausliigassa kymmeniä´
HS: Pukukopissa haisee homofobia
Urheilulehti: Kielletty puheenaihe - Miksi jääkiekkoyhteisö hiljenee homoudesta?
Radio Nova: Urheilulehti: Veikkausliigassa pelaava homopelaaja kirjoitti vaietusta tabusta koskettavasti