Eduskunnan lakivaliokunta on päättänyt hylätä 76 kansanedustajan allekirjoittaman lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliittolainsäädännöstä. Päätös syntyi ranneliike.netin lähteiden mukaan 17-jäsenisen valiokunnan kokouksessa keskiviikkoaamuna niukalla äänten erolla: 8 kannatti, 9 vastusti.
Osittain odotetunkin kielteisen päätöksen jälkeen avioliittolain uudistaminen jatkuu kansalaisjärjestöjen käynnistämän Tahdon2013-projektin voimin.
Tasa-arvon päivänä 19. maaliskuuta on määrä käynnistää kannatusilmoitusten kerääminen kansalaisaloitteelle avioliittolain uudistamisesta tasa-arvoisemmaksi. Tuona päivänä on myös tarkoitus järjestää Helsingissä dtm-yökerhossa kampanjan julkistustilaisuus. Kannatusilmoituksia on määrä kerätä puolen vuoden ajan 19.3. - 18.9.2013.
Valiokunnan jäsenten äänestyskäyttäytyminen: (lisätty klo 15.55)
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
Lakialoitteen puolesta äänestivät Stefan Wallin (r), Suna Kymäläinen (sd), Antti Lindtman (sd), Johanna Ojala-Niemelä (sd), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Jaana Pelkonen (kok), Kristiina Salonen (sd) ja Jani Toivola (vihr).
Lakialoitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista vastustivat Anne Holmlund (kok), James Hirvisaari (ps), Arja Juvonen (ps), Markku Mäntymaa (kok), Arto Pirttilahti (kesk), Kari Tolvanen (kok), Ari Torniainen (kesk), Kaj Turunen (ps) ja Peter Östman (kd).
Ihme farssi. Miksi edes vaivautua äänestämään? Noh, kansalaisaloitetta ei voi tyrmätä allekirjoittajamäärän taakse piiloutumalla ja kun painostus on tarpeeksi kova, on käsittelyyn otettava.
Äänet jakautuivat 8 puolesta, 9 vastaan. Tiukkaa teki. En ole varma, mutta otaksuisin että perussuomalaisten Arja Juvonen toimi taas vastoin vaalikonevastauksiaan. Kyseessä saattoi olla myös SDP:n Suna Kymäläinen.
Jatkossa olisi suotavaa eritellä äänestäjille, mitä kannattamiaan asioita aikoo oikeasti edistää kansanedustajanmandaatillaan.
Aloitteen läpimenon kannalta tämä on lupaavaa. Asia tulee saamaan aiempaa enemmän sympatiaa valiokunnan änkyröinnin takia. Kannatusilmoitusten kerääminen tulee olemaan mediassa esillä voimakkaana. Kansanedustajien tulee olemaan entistä helpompi äänestää aloitteen puolesta. Uskon että saamme loistavan kansanliikkeen aikaiseksi!
Mikä parasta: Valiokunnan änkyrät siis tietävät että kansanedustajien enemmistö olisi jo nyt äänestänyt lain voimaan. Muutenhan jarrutustyö olisi turhaa.
Harmittavaa tässä prosessissa on tiettyjen lakivaliokunnan jäsenten räikeän halveksiva suhtautuminen demokraattiseen päätöksentekoon. Myös äänestäjien mielipiteen ylikävely on sikamaista. On selkeästi tiedossa että lain puolesta-vastaan jakauma on kansan keskuudessa noin 55% puolesta, 30% vastaan.