Niin, Malihan on ollut, naapurimaa Nigerin ohella, yksi noista keskisen Afrikan islamistisista maista, joiden laeissa ei ole määrätty tuomiota hlbt-ihmisille, toisin kuin niitä ympäröivissä muissa Ranskan entisissä siirtomaissa on (Algeria, Mauritania, Norsunluurannikko, Senegal, Guinea, Benin -
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Colonization_1945.png ).
Mali:
http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Mali Niger:
http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Niger
Entisinä Ranskan siirtomaina niiden lait periytyvät tuolta osin Ranskan Suuren Vallankumouksen perintönä, mutta Malin ja Nigerin lisäksi alueen muut Ranskan entiset siirtomaat ovat muuttaneet sittemmin lakejaan.
Malihan on kokonaan islaminuskoinen maa, mutta siellä kesto-ongelmana on se, että maan pohjoisosaa ja eteläosaa asuttavat eri etniset kansanosat, afro/vaalemapi väestö. Maa on ollut eteläosan vallassa ja pohjoisosan tuaregit, joita asuu myös naapurimaissa, ovat tavoitelleet alueella omaa valtiota
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tuaregit
Heidän välillään on ollut aika ajoin koko Malin itsenäisyyden ajan kiistoja, koska nyky-Mali alue rajattiin "keinotekoisesti" valtioksi Ranskan siirtomaa-ajan jälkeen.
Hyvä että ranskalaiset saivat pelastettua homo-miehet ääri-islamistien kynsistä tuolla nyt, kun Ranskassa itsessään aina 1753 asti tuomittiin ja jopa poltettiin homoja ja lesboja elävältä nuotioilla.
Malissa suurena ongelmana ovat olleet vielä tyttöjen ympärileikkaukset, joihin malilainen etnomusiikkitähti Fatoumata Diawarakin on ottanut kantaa - hän kävi äskettäin konsertoimassa Helsingissäkin.
http://www.youtube.com/watch?v=MEgI3QYi9Dc
http://www.youtube.com/watch?v=E82BifytoYY http://www.youtube.com/watch?v=7XwyQd16yeY
Ranskan Malin tilanteeseen puuttumisessa on arveltu olevan taustalla isona tekijän huoli ranskalaisen ydinvoimayhtiö-Arevan naapuri-Nigerissä olevista uraanikaivoksista, joihin ydinvoimaa käyttävällä Ranskalla on suuret intressit. Maliin hyökänneet ääri-islamistit ovat toimineet alueella jo vuosia ja ne keräsivät rahaa kidnappauksilla ja lunnasrahoilla. Viime vuonna Libyan kansannousun sekasorrosta vapautui Gaddafin asevarastoista raskasta aseistustakin ääri-islamisteillekin, minkä on arveltu olleen keskeinen tekijä siihen, että ääri-islamistit saivat vallattua Malin pohjoisosat haltuunsa.
Kommenttia muokattu: 04.02.2013 klo 23:37