Työväenmuseon kokoelmaan kaivataan arjen esineitä ja kuvia
Uutinen
Yhteiskunta
vaeltaja2006
Euroopan ensimmäinen homonäyttely oli Berliinissä 1984
Vuonna 1984 kolmen Berliinin Freie Universitätin homo-opiskelijan aloitteesta oli saatu aikaan Berliinin museoon homoista ja lesboista kertova näyttely Eldorado. Näyttelyaihe oli hyvin kiistanalainen, ensimmäinen laatuaan Euroopassa, ja huomattava määrä museon kannattajajäsenistä esitti vastalauseensa eroamalla jäsenyydestä. Museo on komea barokkirakennus Kreuzbergissä, ja Eldorado-näyttely oli sijoitettu niin, että sen läpi piti kulkea museon muihin näyttelytiloihin ja arvostettuun ravintolaan.
Eldorado-näyttelyä valmisteltiin kahdessa työryhmässä: homot ja lesbot erillään. Se näkyy myös näyttelykirjassa, josta puolet koskee homoja, toinen puoli lesboja (Eldorado. Homosexuelle Frauen und Männer in Berlin 1850-1950). Näyttelyssä oli historiaa, kulttuuria ja arkea. Yhteen pieneen huoneeseen oli rakennettu "itsellisen naisen huone 1920-luvulta". Itsellinen tarkoitti ilmeisesti naimatonta naista, joka kävi töissä ja asui alivuokralaisena. Helsingin Sanomiin Max Rand teki näyttelystä kokosivun jutun. Spiegelin vastaavanlainen juttu löytyy edelleen netistä.
Eldorado-näyttely sai aikaan sen, että ryhdyttiin todenteolla suunnittelemaan Berliiniin erityistä homomuseota, ja sen ensimmäinen näyttely avautui vuonna 1987. Se oli Euroopan ensimmäinen homomuseo.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
Netistä ei ensimmäisellä hakuyrityksellä löytynyt tietoa siitä, montako homomuseota tai sellaiseen rinnastettavaa arkistoa maailmalla tällä hetkellä on. Tavallisempaa taitaa olla, että olemassaolevien museoiden yhteyteen perustetaan HLBTI-kokoelma. Sellainen on mm. Museum of Londonissa.
Suomessa Työväenmuseo kerää HLBTI-kokoelmaa
Meillä Suomessa Tampereella toimiva Työväenmuseo Werstas aloitti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiaan liittyvän kokoelman keräämisen 2000-luvun alkupuolella. Werstaalla järjestettiin vuonna 2005 Suomen ensimmäinen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiasta kertova näyttely Vaarin paketti ja sateenkaarinappi. Pari vuotta myöhemmin oli HLBTI-näyttely Vantaan museossa.
Nyt Werstaalla valmistaudutaan ensi kesän näyttelyyn ja kerätään esineitä ja kuvia, jotka liittyvät arkielämään, menneeseen ja nykyiseen. Osa arkea ovat tietenkin myös erilaiset sateenkaaritapahtumat.
Werstas on kiinnostunut kaikesta aiheeseen liittyvästä materiaalista. Kiinnostava esine tai valokuva voi olla sata vuotta vanha tai syntynyt viime viikolla. Tärkeintä ovat materiaaliin liittyvät tarinat ja taustatiedot. Materiaali on arvokasta, kun tiedetään ,missä ollaan, milloin ja miksi.
http://www.werstas.fi/?q=node/768
Pirkanmaan Setan nuoret käyvät luovuttamassa museolle "homoartefaktin"
Työväen museon kokoelmapäällikkö Teemu Ahola kertoi joulukuun alussa puhelimitse HLBTIQ-aiheisten esineiden keruusta ja siitä, millaisista esineistä tai kuvista museo on kiinnostunut. Tässä Teemu Aholan haastattelu: