Tiistaina alkuillasta ns. Pikkuparlamentin edessä pidettin muistohetki transfobisen väkivallan uhreille. Tilaisuudessa tasa-arvoasioista vastaava ministeri Paavo Arhinmäki kertoi, että EU:ssa valmistellaan direktiiviä, jossa ensi kertaa sukupuolen ilmaisu kirjataan käsitteenä EU-lainsäädäntöön.
Ministeri Paavo Arhinmäki sanoi kantanaan, että transihmisten kokemat väkivallanteot ovat ihmisoikeusloukkauksia. Valitettavasti transihmisten kokema väkivalta tulee myös viranomaisten suunnasta. Transfobiset väkivallanteot jäävät liian usein viranomaisilta selvittämättä.
Transihmisten syrjintään tulee puuttua laajsti, myös kotimaassa. Se asia pitää ottaa vahvasti huomioon myös Suomen harjoittamassa ulkopolitiikassa. Suomi on sitoutunut edistämään sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten ihmisoikeuksia. Suomi on ilmaissut kantansa mm. YK:n ihmisoikeusneuvostossa. Suomi on jo nyt rahoittamassa Euroopan neuvoston toimia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän vähentämiseksi. Ensi kertaa tänä vuonna Suomi on myös rahoittamassa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kattojärjestön toimintaa.
Euroopan unionissa on tuettu direktiiviä rikoksen uhrien tukipalveluista. Siinä direktiivissä ensi kertaa sukupuolen ilmaisu kirjataan käsitteenä EU-lainsäädäntöön. Se on tärkeä uudistus. Sen myötä tulevaisuudessa jokaisessa EU-maassa pitäisi olla enemmän transsensitiivisä tukipalveluita mm. viharikosten kohteiksi joutuneille. Jokaisen EU-maan tulee noudattaa direktiiviä, ja kansalaisjärjestöt ovat direktiivin valvonnassa tärkeässä asemassa.
Transihmiset kohtaavat myös Suomessa paljon transfobiaa ja ennakkoluuloja. Valtiovaltakin pitää yllä ihmisoikeuksia loukkaavaa toimintaa lainsäädännön kautta. Translakiin sisältyy yhä lisääntymiskyvyttömyyspakko. Laki on muutettava sellaiseksi, että se kunnioittaa ihmisten kehollista koskemattomuutta.