Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan Suomen ei tarvinnut hyväksyä kahden naisen välistä avioliittoa edes siinä tapauksessa, että toinen osapuoli oli naimisiinmenon aikaan mies.
Asiasta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.
EIT otti kantaa tapaukseen, jossa sukupuolenkorjausprosessin vuonna 2009 läpikäynyt henkilö olisi halunnut muuttaa henkilötunnuksensa naisen henkilötunnukseksi, mutta ei luopua aiemmin solmitusta avioliitosta. Käytännössä henkilötunnus on virallinen vahvistus henkilön sukupuolelle.
Valituksen tehneen henkilön mielestä vaatimus parisuhdeinstituution muuttamisesta naisen henkilötunnuksen saamisen ehtona rikkoo hänen oikeuksiaan yksityis- ja perhe-elämän kunnioituksesta, oikeuttaan avioliittoon sekä syrjinnän kieltoon.
Tuomioistuin hylkäsi valituksen. Päätöksen mukaan kyseisiä Euroopan ihmisoikeussopimukseen kuuluvia kohtia ei ollut rikottu ja että Suomen nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa avioliiton vain eri sukupuolta olevien välillä. EIT:n mukaan Suomen lainsäädännössä määritelty rekisteröity parisuhde antaa avioliittoa lähellä olevat oikeudet samaa sukupuolta oleville pareille ja on parisuhteen osapuolille tässä tapauksessa sovelias vaihtoehto.
Valituksen tehnyt vuonna 1963 syntynyt helsinkiläinen, fyysisen sukupuolensa naiseksi korjannut voi saada naisen henkilötunnuksen, mikäli hänen puolisonsa suostuu muuttamaan suhteen rekisteröityksi parisuhteeksi. Jos puoliso ei anna suostumustaan, voi sukupuolensa korjannut silloin erota puolisostaan. Valituksen tehnyt henkilö kertoi Turun Sanomille, ettei aio luopua avioliitostaan, vaan hän elää jatkossakin miessukupuoli merkittynä passiinsa.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös juuri ennen TransHelsinki-tapahtumaa on koettu takaiskuna. Yle Uutisille Trasekin varapuheenjohtaja Arja Voipio kertoo pitävänsä päätöstä valitettavana, mutta arvioi kuitenkin myönteiseksi sen, että tuomioistuin tunnusti tilanteesta henkilölle koituneet ongelmat. Voipio sanoo asenteiden olevan globaalisti muuttumassa ja suhtautuu tulevaisuuteen toiveikkaasti. Suomen lainsäädäntöä hän pitää "esteratana".
Trasek ry ajaa sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia, vastustaa syrjintää sekä osallistuu hoitojärjestelmän kehittämiseen.
Suomessa on käynnissä keskustelu avioliittolainsäädännön muuttamisesta sellaiseksi, ettei osapuolten sukupuolilla olisi merkitystä. Muissa pohjoismaissa avioliittolainsäädäntö ei ota kantaa aviopuolisoiden sukupuoleen.
Suomen nykyinen parisuhdelaki antaa samaa sukupuolta oleville pareille osittain samat oikeudet kuin avioliittolaki. Parisuhdelaki ei kuitenkaan tuo automaattisesti oikeutta yhteiseen sukunimeen tai yhdysnimen käyttöön eikä salli mahdollisuutta adoptoida yhdessä. Lisäksi joissain tapauksissa tieto siviilisäädystä voi johtaa henkilön seksuaalisen suuntautumisen paljastumiseen ulkopuoliselle.
Avioliittolain muutoksen katsottaisiin parantavan myös niiden pariskuntien asemaa, jossa pariskunnan toinen osapuoli tai molemmat ovat transihmisiä.
TS: Transsukupuolinen hävisi avioliittokiistan ihmisoikeustuomioistuimessa
Yle Uutiset: Sukupuolensa korjauttaneelle ei lupaa pysyä avioliitossa
Ulkoasiainministeriö: Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta tuomio yksityis- ja perhe-elämää koskevassa asiassa