Ranskan hallitus hyväksyi homoavioliittoesityksen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve
  • 4

Ranskan hallitus hyväksyi keskiviikkona maan presidentin vaalikamppailunsa aikana antamansa lupauksen, homoavioliittoja koskevan lakiesityksen. Maan parlamentti alkaa käsitellä esitystä tammikuussa.

Sosiaaliministeri Mariso Touraine vakuutti kyseessä olevan koko ranskalaiseen yhteiskuntaan kohdistuva suuri uudistus. Avioliiton salliminen kaikille pareille tuo mukanaan enemmän turvallisuutta, enemmän suojelua niille, jotka haluavat elää yhdessä.

Vanhoillisen opposition ja katolisen kirkon vastustamalla esityksellä on kansan enemmistön tuki takanaan. Viime viikonloppuna tehdyn tutkimuksen mukaan 58 % ranskalaisista tukee homoavioliittoja, mutta vain 48 % hyväksyy sen, että nämä myös saavat adoptoida lapsia. Vuonna 2011 63 % ranskalaisista tukivat homoavioliittoja ja 56 % adoptio-oikeutta.

Lakiesitys on herättänyt voimakasta vastustusta vanhoillisilta johtajilta, joiden mielestä hallitus vaarantaa maan perheiden vakauden. He syyttävät hallitusta lisäksi siitä, että se siirtää huomion pois tärkeämmistä asioista vaikean taloudellisen tilanteen aikana. Myös tärkeimmät uskontokunnat ovat ilmaisseet vastustuksensa homoavioliittoja kohtaan.

Katolinen kirkko, maan suurin uskontokunta, pitää Pariisin arkkippispan André Vingt-Troisin suulla esitystä ”petkutuksena”, ja hän pyysi uskovaisia kääntymään kansanedustajiensa puoleen, jotta nämä ”ottaisivat järjen käteen” lakiesitystä vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ranskan muslimien neuvosto CFCM antoi julkilausuman, jonka mukaan ”islamilainen lainoppi” ei hyväksy homoavioliittoja, mutta samalla se ilmaisi kunnioituksensa maan virallista uskonnottomuutta kohtaan. ”Uskonnon asettamat säännöt eivät saa vastustaa tai syrjäyttää kaikkiin kansalaisiin sovellettavia Tasavallan lakeja ja asetuksia.”

Lakiesitys ei myöskään täysin tyydytä homojen ja lesbojen yhdistyksiä. Niiden mielestä se ”ei ota huomioon kaikkia homoperheen kohtaamia tilanteita”. Ne valittavat varsinkin sitä, ettei laki ulota vanhemmuutta molempiin vanhempiin, kun lapset on saatu keinohedelmöityksen kautta. Heteroparien kyseessä ollessa molemmat vanhemmat tunnustetaan.

El País (Espanja)

4 kommenttia

  • 1 / 4
  • puppeliassi
  • 8.11.2012, 23.25
edistystä että muslimit kunnioittavat valtion päätäntävaltaa eikä uskontojen.
Myös Ranskan on tässä(kin) asiassa mentävä askel kerrallaan. Kaikkea hyvää hekään tuskin saavat yhdellä kerralla.