LesMigraSin julistekuva
Saksassa on tehty laaja tutkimus lesbojen, bi-naisten ja transihmisten väkivalta- ja syrjintäkäkemuksista. Tutkimuksen toimeksiantaja Les MigraS julkaisi torstaina ennakkotietoja tutkimustuloksista. Syrjintäkokemuksia on paljon koulutuksessa ja työeämässä. Kolmasosaa on kiusattu työpaikalla ainakin kerran. Koulutuksessa lesbous/bi saattaa huonontaa suoritusten arvosanoja. Näin arvioi kokemuksiaan 72% vastanneista. Vastanneiden mielestä on tärkeää, että koulutuksen alueella lisätään tietoa suuntautumisista ja elämäntavoista.
Mielenkiintoinen yksityiskohta onse, miten viranomaiset tai terveydenhoitohenkilökunta suhtautuvat. Neljännes opiskelijoista kertoo, että lesbo- tai bi-elämäntavan vuoksi he eivät saa riittävästi poliisin suojaa. 20% on kokenut syrjintää lääkärien tai virkamiesten taholta.
Ihmisen ulkoinen olemus (eleet, pukeutuminen, jne.) tuntuu vaikuttavan suhtautumiseen, kun henkilön olemus ei selkeästi vastaa mies- tai naissukupuolen yleisiä normeja. Oman sukupuolen roolista irtautuminen helposti johtaa syrjintään tai väkivaltaan. Yhteiskunta vaatii tiettyjä normeja ja "normaaliutta". Jos siitä poikkeaa, seurauksena saattaa olla seksististä ja rasistista suhtautumista. Tämä pätee varmaan laajemminkin kuin vain Saksassa.
Moniperusteinen syrjintä on tavallista, jos näyttää erilaiselta kuin ns. "kantaväestö". 78%:lla näistä ihmisistä on syrjintäkokemuksia. Ongelmaksi muodostuu, ettei aina tiedä, mihin syrjintä perustuu ja puolustautuminen on vaikeaa. Suomessa voisi kuulla esim. tällaisen lauseen: "Vittu, puhu suomea senkin lesbo" (käännetty vastaavasta saksankielisestä herjasta).
Kyselyyn vastasi yli 2 000 henkeä. Kyselylomakkeessa oli oma jatko-osa transihmisille. Tuloksista käy ilmi, että heillä on paljon syrjintäkokemuksia lääkäreitä kohdatessaan.
****
Tutkimuksen toimeenpanija LesMigraS on lesbojen neuvontapiste Berliinissä. LesMigraS käy kampanjaa lesboihin, bi-naisiin ja transihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja moniperusteista syrjintää vastaan. Lopullinen tutkimusraportti tulee syksyllä, ja siihen kerätään suosituksia viranomaisille ja päättäjille.
http://www.lesmigras.de/tl_files/lesmigras/pressemitteilungen/Lesmigras%20Studie_Zusammenfassung%20140612.pdf