Homot eivät toivottuja partioon USA:ssa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Yhdysvaltalaisen Boy Scouts of America -partioliikkeen politiikka sulkea homot toimintansa ulkopuolelle on jälleen keskustelun kohteena.

Partioliikkeen hallintoneuvoston merkittävä vaikuttaja James Turley on kritisoinut määräystä. Ensimmäistä kertaa hallintoneuvoston korkea-arvoinen jäsen on näkyvästi kritisoinut seksuaalivähemmistöjen syrjimistä. Syrjivä käytäntö on ollut virallisesti voimassa vuodesta 1991 lähtien.

Syrjintäsuoja ei USA:ssa koske kaikilta osin aatteellisia järjestöjä oikeusistuimien päätöksellä. Aatteellisille järjestöille on myönnetty erivapaus asettaa järjestön agenda etusijalle jäseneksi haluavan ominaisuuksiin nähden, siis käytännössä oikeuden syrjiä ihmisiä esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Uskonnollis-konservatiiviset verkostot ja toimijat, kuten American Family Association, ovat myötävaikuttaneet seksuaalivähemmistöihin kohdistuvien syrjivien käytäntöjen hyväksyntää.

Tämänkertainen syrjintäkeskustelu alkoi huhtikuussa, kun ohiolainen avoimesti homoseksuaalinen partionjohtajana toiminut perheenäiti erotettiin tämän seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Miltei 300 000 ihmistä on allekirjoittanut erotettua äitiä tukevan adressin ja tämän 7-vuotias poika vetosi partioliikkeen hallintoneuvostoon. Myös 20-vuotias partiolainen Zach Wahls on vedonnut BSA:n hallintoneuvostoon, että se muuttaisi politiikkaansa. Wahls on kahden äidin lapsi.

102-vuotiaan USA:n partioliikkeen suhtautuminen homoseksuaalisuuteen ja myös ateistiseen maailmankatsomukseen on ollut perinteisesti kielteinen. USA:ssa partioliikkeen ja uskonnollisten konservatiivien välillä on voimakas suhde. Kansainvälisestikin partioliikkeellä ja kristillisellä uskolla on peristeisesti ollut vahva side ja partiotoiminta sisältää uskontokasvatusta. Myös Suomessa suuri osa partion lippukunnista on taustaltaan evankelis-luterilaisia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomessa partioliike pyrkii tasa-arvoon

Suomen partioliikkeen virallinen suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin ihmisiin on myönteinen. Peruskirjan mukaan partio on avoin kaikille, jotka hyväksyvät sen päämäärän ja arvopohjan. Kesällä 2011 Suomen partioliikeen johto ilmaisi kannanotossaan ranneliike.netille, että heidän linjansa on jokaisen tasa-arvoinen kohtelu henkilön taustasta riippumatta.

- Me haluamme, että Suomessa kaikki lapset ja nuoret kasvavat yhteiskunnassa, jossa jokaista kohdellaan tasa-arvoisesti sukupuolestaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai alkuperästään riippumatta. Tähän haluamme partiokasvatuksen keinoin vaikuttaa, totesi Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Heidi Jokinen kannanotossaan kesällä 2011.

Jo aiemmin vuonna 2011 pääkaupunkiseudun partiolaiset hyväksyivät kevätkokouksessaan jäsenaloitteen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien tunnustamisesta partiossa. Piirineuvosto päätti edellyttää, että piirihallitus ryhtyy toimenpiteisiin osoittaakseen yhdistyksen sitoutumisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustamiseen ja tasavertaisuuden tunnustamiseen partiossa.

Suomen partioliikkeen piirissä toimii myös vuonna 2004 aloittanut pääasiassa sosiaalisessa mediassa toimiva Pinkkipartio-verkosto, joka kuvaa itseään epämuodolliseksi "ei-niin-heteroiden partiolaisten" verkostoksi, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat partiolaiset tarjoavat toisilleen vertaistukea. Ruotsissa vastaavanlainen sateenkaari-partiolaisten verkosto aloitti toimintansa vuonna 2000 ja se oli tiettävästi ensimmäinen laatuaan maailmassa.

Englannin partioliike myös edistyksellinen

Myös Englannin puolimiljoonaisesta partioliikkeestä julistettiin kesällä 2011, että homofobista kiusantekoa ei siedetä partiossa. Partiolaisilla ja partiojohtajille annettiin samalla selkeä lupa osallistua gay pride -paraateihin partiopuvussa. Englannin partiojärjestö kieltäytyi ottamasta jäsenikseen naisia aina vuoteen 1991 asti.

PinkNews: Boy Scouts of America to review gay leader ban
IS: Homo ei kelpaa sudenpennuksi Yhdysvalloissa
change.org: Boy Scouts of America: Reinstate Cub Scout leader who was removed for being gay

2 kommenttia

Mistähän johtuu että juuri järjestöissä tai yhteisöissä, jotka ovat kaikkein homofobisimpia, tapahtuu eniten seksuaalista hyväksikäyttöä? Onko tiukka salailun ilmapiiri se, joka vetää puoleensa oman seksuaalisuutensa kanssa kamppailevia ihmisiä, vrt. katolinen kirkko?

"Yhdysvaltalainen partiojärjestö on salaillut poikien seksuaalista hyväksikäyttöä ja jopa auttanut epäiltyjä peittelemään jälkiään"

http://www.hs.fi/ulkomaat/Partioj%C3%A4rjest%C3%B6+salasi+seksuaalista+hyv%C3%A4ksik%C3%A4ytt%C3%B6%C3%A4+USAssa/a1305599578250
Suljetut yhteisöt, erityisesti uskonnolliset, ovat näköjään kaikella tapaa vaarallisia.
Partioliikkeeseen liittyy myös uskonto, mutta pahin on varmaankin ympäri maailmaa levinnyt roomalaiskultti, jota kutsutaan roomalaiskatoliseksi kirkoksi.

Yhdysvalloissa on tähän mennessä tuomittu 20 katolista hiippakuntaa seksuaalisista hyväksikäyttötapauksista. Uhreja on nyt noin 2 000, muun muassa Bostonin katolisessa arkkihiippakunnassa 552. Suurimmat korvaukset on joutunut maksamaan Los Angelesin katolinen arkkihiippakunta, peräti 660 miljoonaa dollaria.
Hiippakunnilta vaadittavat korvaukset ovat tällä hetkellä noin 1,3 miljardia dollaria.

Hyväksikäyttötapausten oikeudenkäyntikulut ja uhreille maksettavat korvaukset ovat ajaneet konkurssin partaalle useita hiippakuntia ja seuraavat ovat tehneet konkan:

Portland, Oregon
Tucson, Arizona
Spokane, Washington
Davenport, Iowa
San Diego, Kalifornia
Fairbanks, Alaska
Wilmington, Delaware
Milwaukee, Wisconsin

http://en.wikipedia.org/wiki/Settlements_and_bankruptcies_in_Catholic_sex_abuse_cases

Seuraava skandaali eli numero 21 on odottamassa. Philadelphia on USA:n viidenneksi suurin miljoonakaupunki, joka sijaitsee Pennsylvaniassa. Sen katolinen arkkihiippakunta on istunut oikeudessa seksuaalisesta hyväksikäytöstä nyt pari vuotta ja päätöksen pitäisi tulla ensi vuonna.
Tästä vielä puhutaan, sillä tapaukset ovat tosi törkeitä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_abuse_scandal_in_the_Catholic_archdiocese_of_Philadelphia

Myös muualla maailmassa on menossa lukuisia hyväksikäyttöoikeudenkäyntejä katolista kirkkoa vastaan, joista voidaan tässä yhteydessä mainita muun muassa Irlanti, Kanada, Belgia, Norja, Itävalta, Australia ja Saksa. Ne ovat aivan yhtä törkeitä kuin Amerikan tapaukset.

http://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_sex_abuse_cases

***
Uskonto todella sokeuttaa ja tyhmentää. Suomalaisissa kristillisissä lehdissä katolisuuteen kääntyneet maanmiehemme ja -naisemme kirjoittavat, kuinka hyvä, ymmärtäväinen ja armollinen katolinen kirkko on.

Kommenttia muokattu: 17.09.2012 klo 13:09