Englannin homotuomiot poistuvat rekistereistä. Kuningatar vahvisti.

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 4

Vaikka homoseksuaalisuus sinänsä ei ollut rangaistavaa Britanniassa 60-luvun lopulta, homoseksuaalinen käytös pysyi monelta osin rikoksena vuoteen 2003 ja aktiivisesti homoja jahdannut poliisitoimi sai aikaan tuomioita. Vapun päivänä (jota Englannissa ei vietetä) kuningarar vahvisti lain, jolla poistetaan suurin osa homovastaisten lakien nojalla annetuista tuomioista rekistereistä.

Valtaan keväällä 2010 nousseet konservatiivit antoivat vaalilupauksen rekisterien siistimisestä ja lupaus johti käytännön toimeen.

Vuoteen 2003 saakka olivat Britanniassa voimassa mm Henrik VIII:n ajalta periytynyt sodomialaki ja "törkeän siveettömyyden" laki, jonka nojalla mm kirjailija Oscar Wilde oli aikanaan tuomittu. Viimeisten sadan vuoden aikana on noin sata tuhatta homoa tuomittu erilaisiin rangaistuksiin Britanniassa. Vielä Margaret Thatcherin hallituskaudella poliisitoimia homoja vastaan tehostettiin. Vuoden 2003 rikoslakiuudistukset olivat kova paikka silloiselle pääministeri Blairille, joka pelkäsi poliittista reaktiota maaseudulta. Tarkkailijoiden mukaan rikoslain uudistus oli pääministerille paljon vaikeampi päätös kuin esimerkiksi Irakin sotaan lähteminen.

Homofobisten asenteitten läpitunkema poliisitoimi oli loppuun saakka varsin kekseliäs tuomioperusteissa. Tuomittu ei välttämättä ollut tehnyt mitään, mutta perusteeksi riitti tarkoituksellinen lorvailu ("loitering with intent"). Läheskään kaikki pidätetyt eivät Britannian oloissa vaatineet valamiesoikeudenkäyntiä, joissa syytteet jo ainakin 90-luvulla olisivat kaatuneet, vaan hyväksyivät homovihamielisten maistraattioikeuksien tuomarien ratkaisut. Poliisipiirit saivat määräyksen lopettaa homojen vainoaminen vasta pari viikkoa ennen rikoslakimuutoksen julkistamista 2003.

Englannin konservatiivit ovat tehneet asenteellista pesäeroa pohjoisamerikkalaisiin veljespuolueisiinsa sekä myös vanhoillisempiin asenteisiin pidättyneisiin manner-Euroopan konservatiiveihin, myös täällä Suomen suunnalla. Englannin konservatiivit ovat ajamassa maahan myös yleistä avioliittolakia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Pink Newsin uutinen

4 kommenttia

Iso-Britanniassa on muuten myös aika näkyvä, usein myös uniformuissaan erilaisissa paraateissa (esim. Notting Hill) esiintyvä GPOFA (Gay police officers association, muistaakseni).
Yksi hyvä (homo) kaverimme on inspector (komisario) Metropolitan Police:ssa, ja hänen mukaansa asenteet ovat muuttuneet viimeisen viiden vuoden aikana 110 -prosenttisesti parempaan suuntaan...

Edit: Unohtui sanoa, että hänen miehensä on myös poliisi samassa laitoksessa, mutta vain Sergeant (ylikonstaapeli), ja aina vittuilevat toisilleen arvoista ja arvomerkeistä... ;-D

Kommenttia muokattu: 05.05.2012 klo 15:37
  • 2 / 4
  • Homopallero
  • 5.5.2012, 15.37
Her Majesty is most righteous in her conduct. On hienoa kuulla, että konservatiivit monessa maassa Länsi-Euroopassa ovat oivaltaneet, ettei perinteisiä arvoja suojella suuntaamalla ne seksuaalivähemmistöjä vastaan. Myös suvaitsevaisuus, oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo ovat mitä tärkeimpiä perinteisiä arvoja, eivätkä niinkään taannehtiva sukupuolimoraali ja uskonkiihko. Yhteiskunta on muuttunut, perinteiset arvotkin ovat muuttuneet. Samoin monet perinteisesti konservatiiveiksi mielletyt puolueet, kuten Britannian konservatiivit ja Ruotsin ja Suomen kokoomukset, ovat mielestäni siirtyneet aimoaskeleen pois takavuosien ahdasmielisestä yhteiskuntanäkemyksestään. Kokoomuksen on tosin vielä opittava painottamaan tasa-arvon ajaminen sen ansaitsemalle tärkeysasteikon tasolle, mistä kielivät hallitusneuvottelujen tulos ja puolueen kahtiajako tässä homokeskustelussa.