Seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten halua liittyä urheiluseuroihin vähentää niissä esiintyvät homokielteiset asenteet. Tämä vähentää vähemmistöön kuuluvien nuorten liikuntaharrastusta. Tutkimusten mukaan urheilu menettää lahjakkuuksia homofobian vuoksi.
Yhteiset kentät? -tutkimuksen mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kohtaavat suoraa syrjintää sekä väheksyvää ja loukkaavaa käytöstä urheiluseuroissa. Tutkimuksessa kävi ilmi myös rasismin esiintyminen sekä harrastusten kalleuden kielteinen vaikutus yhdenvertaiseen mahdollisuuteen osallistua liikuntaharrastuksiin. Tutkimu perustuu useiden eri toimijoiden haastatteluihin ja sen raportissa tarkastellaan vähemmistöihin kuuluvien nuorten kokemia esteitä osallistua liikuntaharrastuksiin.
http://www.yhdenvertaisuus.fi
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä liikunnan ja urheilun parissa -tutkimuksessa puolestaan käy ilmi, että syrjivän käyttäytymisen muodoista yleisiä olivat välttely, epäkunnioittava kohtelu ja käyttäytyminen ikään kuin seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva liikkuja ei olisi yhtä älykäs kuin syrjivästi käyttäytynyt itse. Syrjintä liikunnan parissa oli aiheuttanut pelkoa harjoituksiin menemisestä, halua vaihtaa joukkuetta, lajin lopettamisen harkitsemista ja jopa ajatuksia itsensä vahingoittamista ja itsetuhoisuutta. Kyselyyn osallistui kaikkiaan 419 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvaa nuorta ja aikuista.
http://www.minedu.fi/OPM/Liikunta/valtion_liikuntaneuvosto/julkaisut/?lang=fi
Molemmat tutkimukset vähemmistöjen kokemasta syrjinnästä ja osallistumisen esteistä urheilutoimintaan ovat sisäasiainministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä valtion liikuntaneuvoston julkistamia.
Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on sitä mieltä, että keskeinen rooli syrjinnän vähentämisessä on liikunnan ohjaajilla ja valmentajilla.
- Tutkijoiden mukaan yhdenvertaisuuskoulutus on tärkeää. Liikunnan opettajien ja valmentajien pitää olla valmiita kohtamaan vähemmistöihin kuuluvia urheilijoita ja oppilaita ja puuttumaan syrjintään. Yhdenvertaisuusperiaatteista on tultava käytäntöä. Tietoa pitää nyt levittää urheiluseuroihin, ministeri Arhinmäki arvioi sisäasiainministeriön 4.5.2012 julkaisemassa tiedotteessa.
Urheilun piirissä esiintyvästä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvast syrhinnästä on viime vuosina alettu puhua vähän enemmän. Etenkin huippu-urheilun tasolla asiasta edelleen vaietaan Suomessa, samoin ns. valtamedian urheilu-uutistoiminta vaikenee urheilun syrjintäongelmista. Esimerkiksi Ruotsissa, Saksassa, Britanniassa ja Pohjois-Amerikassa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien syrjinnästä urheilun piirissä on alettu keskustella näkyvästi kaikilla tasoilla.
***
Seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla on oma, vuonna 1997 perustettu urheiluseura H.O.T. ry. Yhdistyksen tarkoituksena on mahdollisuuksiensa mukaan tukea pääasiassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kuntoilijoiden ja urheilijoiden liikkumista sekä tavoitteellista harjoittelua. Seura järjestää jäsenilleen harjoittelumahdollisuuksia ja -paikkoja, joissa kukin voi toimia avoimesti omana itsenään. Yhdistys on ollut vuoden 2010 alusta Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n jäsen.
http://www.hot.fi/
VN: Tutkijat peräänkuuluttavat yhdenvertaisuuskoulutusta valmentajille ja liikunnan opettajille
Tekeillä tutkimus liikunnan ja urheilun parissa koetusta syrjinnästä