EVL-kirkon avainpaikkaan konservatiivi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 8

Kirkon tutkimuskeskuksen tuleva johtaja Hanna Salomäki joutui Kotimaa 24:n haastattelussa ottamaan kantaa ranneliike.netin kriittiseen uutiseen hänen nimittämisestään. Hän kuittasi kritiikin lyhyesti: "Minulla ei ole tähän sen kummempaa kommentoitavaa, kyseessä on yksittäinen mielipide."

Kotimaa 24:n uutiseen linkki löytyy tämän kirjoituksen lopusta.

03.04.2012

Tutkija Hanna Salomäki tuli valituksi Kirkon tutkimuskeskuksen johtajaksi. Hän on puolustanut voimallisesti mm. herätysliikkeitä. Hän linjaa uudessa tehtävässään esimerkiksi tutkimuskohteita. Salomäki aloittaa uuden tehtävänsä heinäkuun alussa.

Sari Roman-Lagerspetz arvioi valintaa uutista seuranneessa lukijakeskustelussa seuraavasti:

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Salomäki on viimeaikaisissa julkisissa puheenvuoroissaan toiminut varsin vahvasti kirkon arvokonservatiivien (naispappeuden vastustajien ja homoseksuaalisuuteen kielteisesti suhtautuvien) puolestapuhujana. Muun muassa Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessa 15.6.2011 hän näytti paheksuvan sitä että kirkon lähetysjärjestöjä on arvioitu kriittisesti, eettisistä lähtökohdista käsin, pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymissä.

HS:n vieraskynäkirjoituksessaan Hanna Salomäki kritisoi nk. eheyttäjien vuosi sitten julkaiseman videokampanjan seurauksena syntyneitä ajatuksia herätysliikkeitä vastaan:

- Kirkon asiakirjoissa korostetaan omantunnonvapautta suhteessa homoseksuaalisuuteen, mutta herätysliikkeille tätä vapautta ei haluttaisi suoda. Ovatko liikkeet kirkon käenpoika, josta tulisi hankkiutua eroon?

Hänen asenteensa saattaa hyvinkin vaikuttaa tutkimuksen painopisteisiin Kirkon tutkimuskeskuksessa. Toisin sanoen, kirkon tutkimuskeskus ei Salomäen johdolla ehkä tule tutkimaan vaikkapa yhdenvertaisuuden toteutumista tai sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaa kirkossa ja sen sisäisissä lähetysjärjestöissä ja herätysliikkeissä. Eikä myöskään sukupuolten tasa-arvon toteutumista. Ehkäpä hän jopa oikeuttaa syrjinnän sen perusteella, että kyseisiin herätysliikkeisiin kuuluvat ihmiset ovat niin aktiivisia kirkossakävijöitä, kuten hän vetosi Vieraskynä-kirjoituksessaan.

Kotimaa 24:n nimitysuutinen
Kotimaa 24 haastatteli Hanna Salomäkeä. K24-uutinen 26.4.2012

8 kommenttia

Lähinnähän Salomäen kohdalla hämmästyttää se, että hän ei kritisoi "eheytystä".
Ehkä Kirkon tutkimuskeskuksesta kehkeytyykin nyt Suomeen se vielä puuttuva (julkikuvaltaan uskottava) konservatiivis-kristillinen ajatushautomo, ja ihan ilman pohjoisamerikkalaista yksityisrahoitusta. Ja sen tuotteita lanseeraa sitten yhteiskunnalliseen keskusteluun Suomen Kuvalehti..