EU-jäsenyys tulee vasta, kun Balkanin maat ovat homoystävällisempiä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006


Europarlamentti vaatii lisää toimenpiteitä homojen oikeuksien suhteen Serbialta, Montenegrolta, Kosovolta ja Turkilta, jos ne haluavat päästä EU:n jäseniksi. Erityisen kovaa kritiikki on Serbiaa ja Turkkia kohtaan.

Menneellä viikolla Strassbourgissa on käsitelty raporttia näiden maiden edistymisestä. Serbia, Montenegro ja Turkki ovat virallisia hakijoita, Kosovo on vasta potentiaalinen kandidaatti. Raportissa moititaan erityisesti Serbian ilmapiiriä. Jotkut poliitikot ja ortodoksisen kirkon hengenmiehet harrastavat vihapuheita ja syrjiviä lausuntoja. Europarlamentaarikkoja huolestutti se, onko Serbiassa oikeasti tahtoa parantaa tilannetta ja suojella pride-paraateihin osallistuvia. Viimeksi pride-paraatia suuuniteltiin viime vuoden lokakuulle. Paraati kiellettiin, koska vastustajat uhkasivat väkivallalla. Vuonna 2010 paraatin yhteydessä oli väkivaltaisuuksia, mutta tutkinta ei ole kunnolla edennyt. Positiivisena pidettiin, että maaliskuussa 2012 yksi väkivallan tekijä tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen.


Myös Turkkia kritisoidaan EU:ssa homovihamielisestä politiikasta. HLBT-ihmisiä jahdataan jatkuvasti "moraalittoman käytöksen" vuoksi. EU vaatii, että myös poliisin on kunnioitettava syrjintäkieltoja. Turkin armeijaa vaaditaan lopettamaan käytäntö, jossa homoja pidetään psyykkisesti sairaina.

Montenegro sai EU-tarkastelussa paremmat arvosanat. Syrjintäsuojalaissa nimenomaisesti mainitaan seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti. Pääkaupungin pitäisi kuitenkin tehdä enemmän homoryhmien suojelemiseksi ja homoihin ja lesboihin kohdistuvien hyökkäysten estämiseksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kosovo on EU-raportin mukaan myös yksi vaikeista maista. Syrjintä on vakava ongelma. Maan pitää toteuttaa syrjintäsuojalaki, joka suojaisi myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

EU-komisssio joutuu nyt ottamaan huomioon EU-parlamentin lausunnot ja seuraamaan tarkasti vuoden 2012 aikana homojen ja lesbojen oikeudellista ja yhteiskunnallista tilannetta näissä maissa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!