Ranskalaiset lesbot Valérie Gas y Nathalie Dobuis matkustivat vuonna 2000 Belgiaan avustettuun hedelmöitykseen, jonka tuloksena toinen naisista synnytti tyttären. Naiset palasivat Ranskaan synnytyksen jälkeen, ja tyttären synnyttänyt tunnustettiin äidiksi. Toisen naisen äitiyden laillinen tunnustaminen torjuttiin.
Ranskan viranomaiset puolustivat kielteistä suhtautumistaan siihen, että synnyttämätön nainen voisi adoptoida lapsen sillä, että maan lakien mukaan tällaisia adoptioita voi tehdä vain avioliiton keskenään solmineiden toinen osapuoli. Koska Ranskassa ei ole voimassa samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset avioliitot salliva laki, tämä ei ollut naisille mahdollista.
Naiset valittivat asiasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka asettui Ranskan viranomaisten puolelle tukien niiden tekemää päätöstä, ettei molempia naisia voi lain edessä tunnustaa lapsen äideiksi. Koska Ranska sallii ainoastaan avioliitossa keskenään olevien henkilöiden tekemät yhteisadoptiot eivätkä valituksen tehneet elä avioliitossa, Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mielestä maan viranomaiset eivät ole syrjineet naisia.
Oikeusistuin ei ottanut kantaa siihen, etteivät valituksen tekijät voi solmia avioliittoa keskenään Ranskassa, vaan rajoittui toteamaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen suojelevan pelkästään miehen ja naisen keskenään solmimaa avioliittoa.