Kamerunissa on 10 naista pidätetty lesboiksi epäiltyinä. Kamerunin radion mukaan naisia pidetään vangittuina Ambamissa, 300 kilometriä pääkaupungista Yaundesta etelään, kunnes heidät viedään oikeuden eteen. Samaa sukupuolta olevien henkilöiden seksisuhteita pidetään rikoksena Kamerunissa, ja niiden harjoittamisesta voi saada kuuden kuukauden – viiden vuoden vankeusrangaistuksen ja sakkoja.
Kamerunin homojen puolustusyhdistyksen perustaja ja homojen oikeuksien puolustaja Alice Nkom kertoo poliisin usein kiduttavan pidätettyjä saadakseen nämä tunnustamaan. Hän toteaa homofobian vain pahenevan maassaan. Marraskuussa sen jälkeen, kun kolme miestä oli tuomittu kukin viiden vuoden vankeusrangaistukseen homoseksuaalisuuden takia, hän kertoi toimittajille homoseksuaalisuudesta syytettyjen joutuvan heti vankilaan.
Nkom on kertonut asianajajakollegojen ja muiden kamerunilaisten uhanneen häntä kuolemalla. Maan oikeusministeriö on vaatinut hänen erottamistaan maan lakimiesyhdistyksestä.
Amnesty International ja muut kansainväliset ihmisoikeusryhmät ovat usein tuominneet Kamerunin homofobiset lait, mutta tämä on kaikunut kuuroille korville. Viime vuonna maan hallitus vaati, että Euroopan Unionin homojen puolustusyhdistykselle myöntämä avustus peruutetaan. Se onnistui tässä.
Liberian entinen ensimmäinen nainen, senaattori Jewel Taylor jätti viime viikolla maan senaatin käsiteltäväksi lakiehdotuksen, jolla kiellettäisiin samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset avioliitot ja tehtäisiin homoseksuaalisuudesta ensimmäisen asteen, 10 vuoden vankeusrangaistukseen johtava rikos. Nykyinen laki määrittelee homosuhteet ensimmäisen asteen huonoksi käytökseksi, mistä voi saada vuoden vankeusrangaistuksen.
Lakivaliokunnan puheenjohtaja, senaattori Joseph Nagbe kertoo valiokunnan tutkivan ehdotusta tarkasti ennen kuin se viedään koko senaatin käsittelyyn ensi viikolla. Jos senaatti hyväksyy lakiehdotuksen, se siirtyy edustajainhuoneen käsittelyyn ja lopuksi presidentin hyväksyttäväksi. Liberian presidentti, Nobelin rauhanpalkinnon vastaanottanut Ellen Johnson Sirleaf on kertonut, ettei hän aio allekirjoittaa tämänkaltaista lakia.
Archie Ponpon, joka johtaa Liberian vastaperustettua homojen ja lesbojen puolustusliikettä totesi Liberian olevan osa kansainvälistä yhteisöä, eikä se sen vuoksi voi pyristellä vastaan, kun ihmiset haluavat oikeuden tehdä mitä haluavat.
Ponpon ja hänen perheensä ovat jo saaneet kokea homojen oikeuksien puolesta käydyn taistelun synnyttämän vihamielisyyden. Muutamia viikkoja sitten hänen äitinsä talo sytytettiin palamaan, ja vihaiset opiskelijat hyökkäsivät Ponponin ja toisen lakimiehen kimppuun heidän käydessään Liberian yliopistossa luennoimassa. Ponpon totesi, etteivät he peräänny.
Homoseksuaaleihin kohdistuva halveksunta on aiheuttanut homofobisia lakeja muuallakin Afrikassa. Viime vuonna Nigerian senaatti hyväksyi lakiesityksen, joka kieltää homoavioliitot, homojen oikeuksia puolustavat yhdistykset ja julkisen kiintymyksen osoituksen samaa sukupuolta olevien henkilöiden välillä. Kaksi vuotta sitten Ugandan kansanedustajat ehdottivat lakia, jolla homot ja lesbot tuomittaisiin kuolemaan. Laki ei vielä ole astunut voimaan.
Tammikuussa Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Ban Ki-moon kehotti Afrikan kansoja lakkaamaan kohtelemasta homoja ”toisen luokan kansalaisina tai peräti rikollisina”. Ban kertoi Afrikan johtajille, että ”useat maat ovat aivan liian kauan katsoneet seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvaa syrjintää läpi sormien tai peräti tukeneet sitä”.