Tutkija: Suomenruotsalaisten asenteissa tapahtunut muutos
Ruotsinkielinen Yle teetti mielipidetutkimuksen presidentinvaalien ehdokkaiden kannatuksesta ruotsinkielisen väestön keskuudessa. Ensimmäisellä kierroksella Haavistoa tuki 6% ruotsinkielisistä, ja Haavisto jäi kannatuksessa neljänneksi. Nyt Haavistoa kannattaa 46%. Niinistöllä on 34%:n kannatus.
Jotain suurta on tapahtunut, sanoo yhteiskuntatieteilijä Kjell Herberts Åbo akademista. Haavisto on tullut suositummaksi ja uskottavammaksi. Suomenruotsalaiset ehkä ajattelevat, että Suomi-kuvalle on hyväksi presidentti, joka puolustaa suvaitsevaisuutta.
Haavisto on nyt suositumpi kuin Niinistö ruotsinkielisten keskuudessa. Pääkaupunkiseudulla kaksi kolmasosaa kannattaa Haavistoa ja yksi kolmasosa Niinistöä. Erityisesti naiset ovat valmiimpia äänestämään Haavistoa (65%). Miesten keskuudessa kannatus menee tasan Haavistolle ja Niinistölle. Vanhemmat antavat äänensä mieluummin Niinistölle. Alle nelikymppisistä 70% tukee Haavistoa.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Ruotsinkielisen väestön keskuudessa pidetään tärkeimpänä vaaliteemana kysymystä kielestä, sitten tulevat ulkopolitiikka ja ihmisoikeudet.
(Lähteet: HBL ja QX)
Jostain syystä puheenjohtaja Stefan Wallin luonnehti tiistain HBL:ssä, että Yle:n kyselyllä on pääasiassa viihdearvoa. HBL:n toimittaja Johanna Minkkinen totesi toisaalla lehdessä otannan olevan pienen, mutta valinta muutoin edustavaa. - Useimmat SFP:n kansanedustajat ovat menneet Niinistön taakse, eri kytkennöiltään eivät ehkä muuta voisikaan. Haavistoa kannattaa Thors ja tiistain lehden mukaan Anna-Maja Henriksson vielä mietti. Kun Henriksson kuuluu ryhmän tosi arvokonservatiiveihin, miettimisen tarve oli ehkä yllättävä.
Presidentinvaalien toinen kierros on antanut mainion keinon testata ihmisten asenteita hieman aikaisempaa tarkemmin myös homokysymyksestä. Yksi sellainen paikka on ollut kuntosalin sauna. Väsyneenä harjoituksen jälkeen ja lämmöstä raukeana keskustelu kahdesta ehdokkaasta on lähtenyt liikkeelle helposti.
Olen pistänyt merkille aivan selvänä sen, että nuorelle ja keski-ikääkin lähestyvälle joukolle miehiä homokysymys on enää vain asia muiden joukossa. Yksikään ei ole perustellut äänensä antamista Niinistölle sillä seikalla, ettei homoa voisi valita presidentiksi. Kukaan ei myöskään ole perustellut Haaviston valintaansa homokysymyksellä, vaan hänen kansainvälisellä kokemuksellaan.
Homoteema on asia josta voitiin puhua vapaasti. Hieman ihmettelyä joissakin herätti se minkälainen älämölö sosiaalisessa verkossa on menossa Haaviston homoseksuaalisuudesta.
Otantani ei ole kovin kaksinen, mutta joka tapauksessa kiinnostavia ovat ihmisten mielipiteet olleet kauttaaltaan.
Kommenttia muokattu: 01.02.2012 klo 09:07