Amsterdamin Yliopiston yhteistyössä Yhdysvaltalaisen National Longitudinal Lesbian Family Study-tutkiaryhmän (NLLFS) kanssa järjestämä tutkimus on todennut, että lesboparien kasvattamat 17-vuotiaat ovat yhtä onnellisia ja hyvin sopeutuneita kuin muut samanikäiset. Tutkimuksen mukaan ”lesboparien kasvattamien alaikäisten lapsien, joiden hankkiminen on ollut suunniteltua, ilmoittama elämänlaatu on samankaltainen vastaavien alaikäisten heteroparien kasvattamien lasten kanssa. Tämä tulos tukee aikaisempaa tutkimusaineitoa, jonka mukaan lesboäitien kasvattamissa lapsissa ei esiinny enempää sopeutumisvaikeuksia (esim. masennusta, ahdistusta tai häiriökäyttäytymistä) kuin heteroparien lapsissa.”
Lisäksi tutkimuksessa todettiin, että eronneiden lesboparien lapsilla ei ole samankaltaisia käytöshäiriöitä kuin eronneiden heteroparien lapsilla. Tutkijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että lesboparit jakavat huoltajuuden eron jälkeen suuremmalla todennäköisyydellä kuin eronneet heteroparit, ja jaetulla huoltajuudella on yhteys parempiin tuloksiin kasvatuksessa. Ainoa merkittävä ero lesbo- ja heteroparien lapsien välillä on se, että lesboparien lapsia kohdellaan epäreilusti luokkatoverien, opettajien, sukulaisten ja muiden aikuisten toimesta, johtuen heidän perheisiinsä kohdistuvista ennakkoluuloista.
Tutkimus vahvistaa käsitystä, että lapsi tarvitsee kaksi omistautunutta vanhempaa, huolimatta heidän sukupuolestaan, ja että väitteet sateenkaariperheiden huonommuudesta itse asiassa tekevät haittaa niissä eläville lapsille.
Yhdysvaltalainen NLLFS-ryhmä on tutkinut 1980-luvulta alkaen lesboperheisiin keinohedelmöityksellä syntyneiden lapsien hyvinvointia. Ryhmä tutkii lasten sosiaalista, psykologista ja tunne-elämän kehitystä, kuten myös lesboperheiden dynamiikkaa. Kyseessä on vanhin ja suurin jatkuvaluonteinen Yhdysvaltalainen lesboäiteihin ja heidän lapsiinsa kohdistuva tutkimus.
ThinkProgressin artikkeli
Tutkimusartikkeli PDF-muodossa
NLLFS-tutkimusryhmän verkkosivut