Juuri käynnistynyt tasa-arvohanke Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt työelämässä II kehottaa työnantajia, työmarkkinajärjestöjä ja työsuojelupiirejä huolehtimaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista sekä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain noudattamisesta.
Seksuaalisuus ja sukupuoli sekä niihin liittyvä moninaisuus kietoutuvat monin tavoin työelämän käytäntöihin. Työelämässä esiintyy epäoikeudenmukaista kohtelua, syrjintää tai kiusaamista seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen ilmaisun perusteella, vaikka se onkin laissa kiellettyä. Seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin liittyvää kiusaamista, nimittelyä tai syrjintää on kokenut 6-12 prosenttia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista työntekijöistä. Lähes puolet on joutunut kuulemaan loukkaavia vitsejä. Noin puolet seksuaalivähemmistöihin kuuluvista salaa seksuaalisen suuntautumisensa työssä ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista puolet salaa sukupuoli-identiteettinsä.
Tämä ilmeni tutkimuksessa "Eihän heterotkaan kerro... Seksuaalisuuden ja sukupuolen rajankäyntiä työelämässä", jonka julkaisi työministeriö (tutkimus saatavissa verkossa: www.esr.fi) vuonna 2004. Tutkimukseen vastasi 726 seksuaalivähemmistöön kuuluvaa ja 108 sukupuolivähemmistöön kuuluvaa.
Helsingin yliopiston sosiologian laitoksella toimivan Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt työelämässä – hankkeen tutkimuksen perusteella työelämäkentän toimijat tarvitsevat lisää tietoa, koulutusta ja hyviä käytäntöjä, jotta työelämän epätasa-arvoisuuksia voitaisiin ehkäistä ja siten työn tuottavuutta lisätä.
Uuden Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt työelämässä II -hankkeen tehtävänä on tiedottaa Suomen kuntia, ammattijärjestöjä ja työsuojelupiirejä lesbojen, homojen, bi- ja trans-ihmisten asemasta ja tilanteesta työelämässä. Hankkeessa järjestetään koulusta näiden tahojen työntekijöille.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt työelämässä II hanke kuuluu EQUAL-ohjelmaan ja sitä rahoittavat työministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto. Siinä ovat kumppaneina STAKES, SETA ry ja Helsingin yliopiston sosiologian laitos, jossa yksivuotinen hanke toimii.
Lisätiedot: www.valt.helsinki.fi/sosio/tutkimus/equal