Palvelualojen ammattiliitto PAM liittyi Setan kannatusjäseneksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Menneellä viikolla Palvelualojen ammattiliitto PAM on hakenut Setan kannatusjäsenyyttä. Kyseessä on ensimmäinen ammattiliitto, joka tukee Setan työtä kannatusjäsenyydellä. Järjestöpäällikkö Heidi Lehikoinen PAMista kertoi, että Ammattijärjestössä tasa-arvoon liittyvät arvot ovat keskeisiä, ja yksi tärkeä toimija on Seta. Sen takia on päätetty hakea kannatusjäsenyyttä. Jäsenkenttä on laaja ja monipuolinen. Löytyy monenlaisia ihmisiä ja monenlaisia taustoja. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat PAMin jäsenkentässä arkipäivää.

PAM on mukana kannatusjäsenenä muuallakin arvojensa mukaisissa järjestöissä, joissa edistetään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ja huolehditaan ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista. Tämä on PAMille normaaliin elämään kuuluvaa eikä mikään outo asia. Kannatusjäsenhakemuksella haluttiin osoittaa Setalle ansaitsemaansa kunnioitusta siitä, että se tekee tärkeää työtä.

*****

PAM on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien edunvalvoja. PAMiin kuuluu runsaat 220 000 jäsentä, joista naisia on 80 %. Jäseniä, joiden äidinkieli on muu kuin suomi, ruotsi tai saamen kieli, on noin 6000 henkilöä. He puhuvat ainakin 50 eri äidinkieltä. Jäsenistö työskentelee esim. vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemisalalla, kiinteistöpalveluissa sekä vartiointialalla.

Ammattiyhdistysliikkeen työ tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ammattiyhdistysliikkeen merkitys tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäjänä on havaittu laajasti maailmalla. Mm. TransHelsinki-tapahtumassa viikko sitten neuvonantaja Lauri Sivonen ihmisoikeusvaltuutetun toimistosta Strassbourgista toi esiin, että ammattiyhdistysliikkeellä on laaja koulutusjärjestelmä, joka pystyy edistämään yhdenvertaisuutta.

Pohjoismaiset ammattiliittojen keskusjärjestöt ovat jo vuosia tehneet töitä myös HLBT-vähemmistöjen oikeuksien puolesta. Ammattiliitot ovat myös omatoimisesti pyrkineet poistamaan työehtosopimuksissa (TES) olleita epäoikeudenmukaisia käytänteitä ja nostamaan vähemmistökysymykset julkiseen keskusteluun.


Myös ILO on aktiivinen vaikuttaja

Myös maailman työjärjestö ILO tekee työtä HLBTI-vähemmistöjen hyväksi. ILOn syrjinnänvastainen sopimus no 111, kattaa myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet. Neljän vuoden välein ILO julkaisee työelämän tasa-arvoa käsittelevän raportin (Equality at work: The continuing challenge). Tänä vuonna julkaistussa raportissa HLBT-vähemmistöjen oikeuksien toteutumiseen tai ihmisoikeusloukkauksiin oli otettu kantaa useassa kohdassa. Raportista käy ilmi, että väkivalta, ahdistelu, syrjintä sekä kaikenlainen työyhteisöstä ulossulkeminen ja ennakkoluulot ovat yleisiä HLBTI-ihmisten kohdalla. Englannista on tutkimustulos, että homomiehet ansaitsevat 5% vähemmän kuin heteromiehet.

Lisää tästä teemasta Setan blogissa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!