Homotaidetta homokotiin?
QX kertoo, että Bukowskin taidehuutokaupassa joulukuun alkupuolella Helsingissä on myynnissä Tove Janssonin ”Talviyön sudet” ja Robert Wilhelm Ekmanin "Pyhän Sebastianin marttyyrius". Pyhä Sebastian on ollut jonkinlainen vähemmistön suojelupyhimys.
Pinkkien silmälasien läpi voi nähdä muutakin, jos haluaa. Esim. Vilho Lampea on joskus verrattu Kalervo Palsaan.
Tukholmassa Bukowskilla on myynnissä Carl Millesin Vingarna-patsas, joka vie ajatukset 1900-luvun alkupuolelle. Mauritz Stiller ohjasi jo vuonna 1916 samannimisen "maailman ensimmäisen homoelokuvan". Elokuvan esiintyjät ovat homoja. Tukholmassa oli vilkas homokulttuuuri jo 100 vuotta sitten, mutta siitä ei ole paljon puhuttu. Vingarna-patsaan voi nähdä Tukholman kupeessa Millesgårdenissa, joka jo paikkana on elämys.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Huutokauppaluettelo
QX:n artikkeli
(**Alkuperäisestä jutusta olisi voinut referoida enemmänkin...)
Pyhä Sebastian ei vain ole "ollut jonkinlainen vähemmistön suojelupyhimys", vaan ensimmäinen ns. homoikoni, jota on versioitu ja tulkittu monin eri tavoin ja aikakausina. Nuorukaisen kauniin vartalon kidustus on nähty metaforana homofobialle, vartaloon tunteutuvat nuolet falloksina ja kuolevan nuorukaisen euforinen katse eroottisena huipentumana.
Sebastian oli keisari Diocletianuksen suosikki ja henkivartiokaartin kapteeni. Kristinuskoon kääntyessään, Diocletianus määräsi teloitukseen Sebastian selvisi hengissä ja hänet hakattiin kuoliaaksi.
Derek Jarmanin ensimmäinen pitkä elokuva oli Sebastiane, Pierre & Gilles on kuvannut toistuvasti Sebastianin. Kiinnostavaa on, miten toistuvasti Katolinen kuvasto kääntyy homoikoneiksi (Madonna, Divine, pyhimykseksi julistaminen, The Sisters of Perpetual Indulgence®...)