TransHelsinki 2011: Lauantain seminaarissa on tärkeitä puheenvuoroja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Trasek on valtakunnallinen järjestö, joka ajaa sukupuolivähemmistöjen asioita, etupäässä transihmisten ja intersukupuolisten asioita. Trasek on ihmisoikeusjärjestö ja se neuvottelee terveydenhuollon toimijoiden kanssa, kun transsukupuoliset ihmiset tarvitsevat lääketieteellisiä hoitoja tai sukupuolen korjaamiseen liittyviä hoitoja. Trasek on ollut niiden hoitojen kehittämisessä informoimalla vaikeuksista ja on tehty parannusehdotuksia mm. kahden yliopistollisen sairaalan (Tampere, Helsinki) työryhmille, jotka tutkivat sukupuoliristiriitaa. Trasek neuvottelee vuosittain tasa-arvovaltuutetun kanssa ja Trasek käy keskusteluja tasa-arvoyksikön kanssa tasa-arvolain uudistamisen yhteydessä. Tasa-arvoyksikkö on lainvalmisteluelin Sosiaaliministeriössä.

Transtukipiste on Setan alaisuudessa toimiva sosiaalitoimintaa harjoittava projekti. Transtukipiste ei tee politiikkaa samalla tavalla kuin Trasek.

Nyt on uutena tullut mukaan DWC, Dreamwear Club eli transvestiittien oma järjestö. Transvestiitit eivät tarvitse lääketieteellisiä palveluita. DWC on Setan jäsenjärjestö, mutta Trasek on Suomen potilasliiton jäsenjärjestö.

Ranneliikkeen haastateltavana on Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki.

Onko viime aikoina tapahtunut transihmisten asemassa parannuksia? Onko ollut tärkeitä poliittisia päätöksiä tai julkilausumia?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Erittäin positiivisia ovat olleet Euroopanneuvoston ihmisoikeuskomissaarin kannanotot. Lauantain seminaariin saapuu Lauri Sivonen. Hän on Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetun toimiston neuvonantaja ja hän kertoo ihmisoikeusvaltuutetun julkaisemasta raportista ja suosituksista, joita annetaan transihmisten syrjinnästä ja sen torjumisesta. Sivonen oli puhujana jo toukokuussa tasa-arvovaltuutetun seminaarissa, mutta nyt hän pystyy kertomaan laajemmalle joukolle ihmisoikeusasioista.

Euroopan parlamentti on tänä syksynä antanut sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä oman lausuntonsa.

Muutakin kansainvälistä on tapahtunut. Suomessa tasa-arvovaltuutettu on juuri selvittämässä, missä kaikessa sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuus ei toteudu. Selvitystyö alkoi lokakuun alussa ja se valmistuu varmaan vuoden loppuun mennessä. Tasa-arvovaltuutettu puhuu myös lauantain seminaarissa.

Vaikuttaisiko tasa-arvoinen avioliittolaki transihmisten elämään?

Laki olisi erinomainen. Laki transseksuaalien sukupuolen vahvistamisesta vaatii periaatteessa naimattomuutta. Kun laki hyväksyttiiin, tuli samaan aikaan myös parisuhdelaki ja tällä hetkellä henkilö, joka vahvistaa sukupuolensa toiseksi, joutuu muuttamaan parisuhteensa muotoa. Avioliitto muodostuu rekisteröidyksi parisuhteeksi ja päinvastoin. Siinä ei ole huomioitu puolison asemaa. Kaikki puolisot eivät halua identifioitua rekisteröidyssä parisuhteessa oleviksi. Parempi olisi, että meillä olisi yksi laki avioliitosta. Silloin heillä jatkuisi avioliitto. Silloin heitä ei luokiteltaisi sen mukaan, mistä sukupuolesta he ovat kiinnostuneita.

Mikä on mielestäsi TransHelsinki-tapahtumassa kiinnostavinta tai tärkeintä?

Ehdottomasti Lauri Sivosen esitys. Tärkeä on myös lääketieteelliseltä puolelta Aino Mattilan puheenvuoro. Arvostan dosentti Aino Mattilaa erityisen paljon. Hän on Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta., ja hän jäsenenä WPATH-järjestössä. Se on asiantuntijajärjestö transihmisten terveyteen ja sosiaalipuoleen liittyvissä kysymyksissä. ( http://www.wpath.org/ ).

TransHelsinki-tapahtumassa on workshopeja äänenkäytöstä. Se on tärkeä käytännöllinen aihe.

Puheääni on tärkeä. Esim. jos ääni väsyy, ihmisestä ei tule enää puhujaa. Äänenkäyttö on erityisen tärkeää sukupuolivähemmistöille. Kalliolassa alkoi eilen illalla workshop transnaisille. Toinen workshop on transmiehille, jotka on aikaisemmin lähes täysin unohdettu. Transmiehet ehkä vähemmän tarvitsevat tässä harjoittelua, mutta äänihuulien käyttö on tärkeää, ettei ääni väsy ja käheydy. Joskus aikaisemmin on Voimavara-leireillä puhuttu siitä, miten ääni koetaan, ja keskiviikon ryhmä käsittelee aihetta: ääni, keho ja niiden suhde sukupuolikokemukseen.


Sunnuntaina on jälleen väkivaltaisesti surmansa saaneiden transihmisten muistopäivä.

Kyllä. Paikka on vielä auki, mutta Trasekin sivuilla on tieto, että se alkaa klo 16. Kannattaa tarkistaa ohjelmasta. Muistopäivää on vietetty jo joitakin vuosia. Viime vuonna oltiin Tuomiokirkon portailla. Tämä traditio tulee jatkumaan. Maailmalla on yllättävän paljon transihmisiä, jotka murhataan.

TransHelsinki 2011 ohjelma

1 kommenttia