YK:n raportti valaisee HLBT-väärinkäyttöjä Iranissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Vermillion

Yhdistyneiden Kansakuntien Ihmisoikeuskomissio julkaisi viime torstaina uraauurtavan raportin, joka valaisee ensi kertaa HLBT-yhteisöön kohdistuneita ihmisoikeusrikkomuksia Iranissa, ja suosittelee hallitukselle muutoksia. Asiakirja, jolla on kansainvälistä juridista painoarvoa, voi toimia voimakkaana työkaluna aktivisteille, jotka toimivat HLBT-yhteisön aseman parantamiseksi Iranissa, ja muualla maailmassa.

Raportti seuraa pitkään odotettua tarkastusta Kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen (ICCPR) noudattamista Iranissa. ICCPR on tärkein kansainvälisiä ihmisoikeuksia koskeva sopimus, jolla on tällä hetkellä 166 allekirjoittanutta valtiota, joissa tyypillisesti tehdään sopimuksen noudattamista koskeva tarkistus vähintään viiden vuoden välein. Iranin Islamilanen Tasavalta, joka ratifioi sopimuksen ilman varauksia vuonna 1975, ei ole esittäytynyt tarkastukseen kahdeksaantoista vuoteen.

Loppuhuomautuksissaan komitea vahvisti, että ”seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti” lukeutuvat ICCPR:n parametreihin. Valamiehistö esitti huolensa HLBT-ihmisten vainosta ja syrjinnästä Iranissa, yhdessä harvoista valtioista, jossa homoseksuaalinen seksi on rankaistavaa kuolemalla. Komitea huomioi HLBT-ihmisten syrjintää majoituksessa, koulutuksessa ja terveydenhuollossa joihinkin seksuaalisiin tekoihin määrättyjen ruumiillisten rangaistuksen lisäksi. Komitea suositteli Iranin tekevän ”kaikki tarpeelliset” toimenpiteet tilanteen parantamiseksi, ja yksityiskohtaisen päivityksen valmisteluun koskien HLBT-yhteisön oloja seuraavaan ICCPR-raporttiin vuoteen 2014 mennessä.

”Vuosien ajan Iranin viranomiset ovat terrorisoineet suoraan HLBT-yhteisöä, yllyttänyt muita väkivallantekoihin heitä kohtaan, ja kieltäytyneet jopa tunnustamasta iranilaisten seksuaalivähemmistöjen olemassaolon.” sanoi Hossein Alizadeh, International Gay and Lesbian Human Rights Commission -järjestön (IGLHRC) Keski-Idän ja Pohjois-Afrikan aluepäällikkö lausunnossaan viime torstaina. ”Tänään ihmisoikeuskomissio on tehnyt selväksi, että Iranin hallituksen toimet ovat rikkomus niitä kansainvälisiä lakeja kohtaan, joita se on sitoutunut noudattamaan. Valtiona, joka röyhistelee perinteikkyydellään ja moraalisuudellaan, Iranin tulee nyt ryhtyä välittömiin toimenpiteisiin varistaakseen, että sen määritelmät kulttuurista ja moraalisuudesta ovat kansainvälisen ihmisoikeuslain perusperiaatteiden mukaisia.”

Osana tarkistusta, Iran jätti 213-sivuisen hallituksen raportin ennen komitean 103. Kokousta Genevessä. Komitea, kahdeksantoista sitoutumattoman asiantuntijan eri puolilta maailmaa muodostama paneeli, pyysi tämän jälkeen hallitusta jättämään vastaukset 34 kysymykseen ihmisoikeuksiin liittyvistä aiheista, kuten naisten oikeuksista, kidutuksesta ja vankilakohtelusta, oikeusjärjestelmästä, ilmaisun- ja kokoontumisvapaudesta, sekä vaalivilpistä. Kansalaisjärjestöt mukaanlukien IGLHRC ja sen yhteistyökumppani, Iranian Queer Organization, julkaisivat yli 500 sivun edestä varjoraportteja, joissa kuvattiin yksityiskohtia laillisesta tilanteesta ja päivittäisestä elämästä Iranissa. Tämän jäkeen Iranin delegaatio oli komitean edessä dialogia varten viime kuussa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tarkastuksen aikana Iran väisteli suoria kysymyksiä HLBT-oikeuksista, aiheuttaen selvää turhautumista komission jäsenissä. Valtiolta kysyttiin kirjallisesti HLBT-aiheisten materiaalien sensuroinnista, syytöksistä sukupuolenkorjausleikkauksiin pakottamisista, sekä oikeuslaitoksen Erikoissuojajoukoista, jotka värväävät vapaaehtoisia tarkkailemaan ”moraalirikoksia”.

”Tämä kysymys kuuluu tarkastusta Kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen mandaatin ja aihealueen ukopuolelle,” oli Iranin niukkasanainen kirjallinen vastaus. Tosiasiassa kuitenkin HLBT-oikeuksia on käsitelty sopimuksen alaisuudessa lähtien vuoden 1994 ennakkopäätöksestä Toonen v. Australia.

”Pohjimmiltaan Iranin vastaus oli, ettei asia kuulu teille,” sanoi Alizadeh. ”Pohjimmiltaan tämä osoittaa, etteivät he oikeasti ymmärrä velvoitettaan.”

Viime kuun Geneven dialogisession aikana komitean jäsenet osoittivat huomattavaa kiinnostusta HLBT-aiheita kohtaan. Aiheiden puoltajat liittävät tietoisuuden yhteistyön lisäämiseen ryhmien kuten IGLHRC, Human Rights Watch ja Amnesty International välillä viimeisen viiden vuoden aikana, ja nouseeseen tunnustukseen siitä, että HLBT-oikeudet ovat osa kansainvälisten ihmisoikeuksien rakennetta.

”Kuusi komitean jäsentä kysyivät nimenomaan Iranin HLBT-oikeustilanteesta,” sanoi Alizadeh. ”Tämä on hyvin yllättävää jopa niille, joille järjestelmä on tuttu.”

Komitealla ei ole valtuuksia toimeenpanna antamiaan suosituksia, mutta raportti voidaan referoida ja sitä voidaan seurata YK:n sisällä. Kansalaisjärjestöt voivat käyttää raportin tuloksia auttamaan asiaansa, varsinkin maissa, joilla on kiinteät siteet Iraniin, kuten Saksassa ja Ranskassa. Raportti voi myös olla hyödyllinen muissa asiayhteyksissä, kuten Ugandassa, missä lainsäätäjät ovat harkinneet esitystä, joka säätäisi kuolemanrangaistuksen homoseksuaalisuudelle Tärkeintä lyhyellä tähtäimellä on kuitenkin, että raportti antaa ennennäkemätöntä näkyvyyttä Iranin HLBT-yhteisölle.

”Tämä on yksi niistä harvoista tilaisuuksista, joissa Iranin kanssa voi käydä mielekästä keskustelua perustuen sen omaan allekirjoitukseen”, Alizadeh sanoi. ”Allekirjoititte tämän sopimuksin, ja nyt teidän täytyy seurata sitä.”

Advocaten uutinen:
http://www.advocate.com/News/Daily_News/2011/11/04/UN_Report_Spotlights_LGBT_Rights_Abuses_in_Iran/

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!