Lokakuun 13. päivänä jaettiin Genevessä tämän vuoden Martin Ennals –ihmisoikeuspalkinto. Sen sai ugandalainen HLBTI-aktivisti Kasha Jacqueline Nabagesera. Hän on perustanut ugandalaisen ihmisoikeusryhmän Freedom and Roam Uganda (FARUG).
Palkinnonsaajaa haastateltiin swissinfo.ch –sivustolle. Arki on synkkää. Yksi aktivisti on murhattu. Kasha itse ja monet muut olivat sanomalehden kuvissa, päällä teksti ”Hirttäkää nämä”. Joka viikko on pakko vaihtaa asuinpaikkaa.
Homoseksuaaliset ihmiset joutuvat Ugandassa päivittäin ahdistelluiksi. On avointa vihamielisyyttä ja peitetympää torjuntaa. Pelkkä epäilys homoseksuaalisuudesta johtaa vaikeuksiin: menee asunto ja työ.
Erityisesti lesbot joutuvat seksuaalisen väkivallan kohteiksi. Miehet yrittävät ”hoitaa” heidät terveiksi. Miehet pitävät lesboja uhkana miehisyydelleen. Kirkoissa ja politiikassa jatkuu vihapuhe. Myös kouluissa on alettu ahdistella nuoria, joita epäillään homoiksi. Heitä uhkaa koulusta erottaminen.
Lainsäädäntö on ankara ja se lisää vihaa homoja kohtaan. Homoudesta voi tulla elinkautinen. Sama asenne on muuallakin Afrikassa. Kansa helposti uskoo, että se on länsimaailman Afrikkaan tuoma ilmiö. Kun homot vaativat oikeuksia, heitä syytetään perinteisten arvojen häpäisijöiksi.
Vuosi sitten lehdissä julkaistiin sadan homon kuvat ja henkilötiedot. Millaisia seurauksia siitä on ollut? Kasha sanoo, että hän elää jatkuvassa pelossa. Koko ajan on muutettava asuinpaikkaa. Turvallisuusviranomaiset ovat jatkuvasti kintereillä. Ihmiset haukkuvat kaduilla. Näytetään keskisormea. Laki ei anna mitään suojaa. Kolme kuukautta listan julkaisemisen jälkeen tapettiin David Kato.
Ugandassa on ollut vireillä laki homoseksuaalien kuolemanrangaistuksesta. Ennen lakiehdotuksen julkistamista Ugandassa järjestettiin joukko amerikkalaisten evankelikaalien seminaareja – eri puolilla Ugandaa. Seminaareissa julistettiin, miten pedofilia ja aids ovat homojen syytä. Seminaareissa kävi myös ugandalaisia poliitikoja, ja he vakuuttuivat kuolemanrangaistuksen tarpeellisuudesta.
Kansainvälinen painostus ja liberaali oppositio saivat lykätyksi lakiehdotusta, mutta se on edelleen ilmassa. Lain jokaisessa pykälässä on loukkauksia ihmsioikeuksia vastaan. Se, joka ei paljasta tuntemaansa homoa, voi saada kolmen vuoden vankeusrangaistuksen. Kasha kertoo, että he ovat elokuussa käynnistäneet kampanjan ””Hate no more” (ei enää vihaa). Kansa tietää huonosti, mitä homot ovat. Jotkut luulevat, että saamme rahaa siitä, että esiinnymme homoina.
Ihmisoikeuspalkinto on vahva viesti Ugandaan ja muihin Afrikan maihin. Mutta se on myös rohkaisu kaikille muille, jotka taistelevat syrjintää vastaan, sanoo Kasha haastattelussa.