Homoavioliitto tai rekisteröity parisuhde on jo useimmissa EU-maissa. Itäisen Euroopan maissa on vielä torjuvia asenteita, mm. Latviassa ja Liettuassa. Eilen ILGA Europen konferenssissa Isidro Garcia Nieto Espanjasta selvitteli maan tilannetta.
Espanja tunnetaan kautta maailman hyvin katolisena ja hurskautta arvostavana maana. Esim. menneenä kesänä Espanjassa oli suuri kansainvälinen katolisten nuorten tapaaminen. Maa on muiden eteläisen Euroopan maiden tapaan patriarkaalinen ja seksistinen.Vuosien 1935-1975 välillä maata johdettiin diktatorisesti, ja maa oli aika eristäytynyt. Kirkolla ja valtiolla oli läheiset suhteet. Homoseksuaalisuus oli rikos ja naisilta puuttui oikeuksia.
Vuoden 1975 jälkeen kolmessa vuosikymmenessä siirryttiin homojen rankaisemisesta heidän avioliitto-oikeuteensa. Muutokseen vaikutti se, että kansalaisjärjestöt ja HLBTI-ryhmät tekivät vähemmistöt näkyviksi. Homojen ja lesbojen elämästä luotiiin positiivisia mielikuvia. HLBTI-oikeudet saatiin vähitellen myös poliitikkojen agendalle.
Luennoitsija korosti, miten tärkeää on, että HLBTI-ihmiset tulevat näkyviin yhteiskunnassa ja muistuttavat syrjijnästä. Vähitellen muutkin alkavat huomata sen ja huolestua siitä.Vuonna 2004 sosialistit voittivat vaalit ja konservatiivinen ja homofobinen hallinto sai väistyä. Yhteistyö poliitikkojen kanssa oli olennaista. Myös avoimesti homot ja lesbot poliitikot pystyvät vaikuttamaan asenteisiin politiikassa.
Myös ammattiyhdistyksellä on ollut merkittävä rooli viime vuosikymmenien kehityksessä. Tasa-arvovaatimukset leviävät ammattiyhdistysliikkeessä hyvin tehokkaasti, koska ammattiyhdistysliike runsaasti kouluttaa jäseniään.
Vuoden 2005 jälkeen tuhannet homo- ja lesboparit ovat menneet naimsiiin ja perheisiin on hankittu lapsia. Paras ase homofobiaa vastaan on näkyminen yhteiskunnassa ja homosuhteiden normalisoituminen.