URHO-projekti käynnistyi 21.11.2006

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Nallu

Suomi on tabujen luvattu maa. Yksi vahvimmista on prostituutio ja varsinkin miesten prostituutio. Miespuolisista seksityöntekijöistä ei kukaan puhu eikä heitä ole olemassa. Vai onko sittenkin?

Suomessa työskentelee seksityöntekijöitä siinä missä tahansa muuallakin maailmassa ja osa heistä on miehiä jotka tarjoavat seksipalveluita niin naisille kuin miehille. Osa on ammatissa omasta tahdostaan ja jotkut hakevat sen avulla lisätuloja. Joillain ei ole muuta mahdollisuutta. Tähän ryhmään kuuluu esimerkiksi maahanmuuttajia joilla ei ole mitään ammatillista koulutusta. Seksityöntekijöiden mahdollisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin voi kuulua muun muassa rikollisuutta, yksinäisyyttä, syrjäytymistä, köyhyyttä ja päihteiden väärinkäyttöä. Työlle näiden lieveilmiöiden minimoimiseen on siis tarvetta.

Miesseksityöntekijät hakevat asiakkaita sopivissa ravintoloissa, Internetissä sekä jonkin verran myös kaduilla ja puistoissa. Suurin osa tapaamisista sovitaan kuitenkin Internetin Chat-palveluissa ja sähköpostitse. Varsinainen työ hoidetaan useimmiten joko asiakkaan tai työntekijän kotona, sitä varten varatussa hotellihuoneessa, autossa tai tilanteesta riippuen paikan päällä.

Pro-tukipisteen URHO-projekti keskittyy miesseksityöntekijöiden auttamiseen ja heidän yksilöllisten tarpeidensa kartoittamiseen asiakaslähtöisesti. Projekti ei lähde uhriajattelusta, vaan siitä, että seksityöntekijät ovat itse avustamassa heille sopivien palveluiden kehittämisessä. Miesseksityöntekijöillä ei yleensä ole omaa tukiverkostoaan. Töitä tehdään useimmiten itsenäisesti ja yksin. Tämä voi johtaa erilaisiin sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin ongelmiin.

URHO-projektin tarkoituksena on madaltaa kynnystä hakeutua terveys- ja sosiaalipalveluiden piiriin, sekä tarjota mahdollisuus olla mukana kehittämässä Pro-tukipisteen palveluita miesseksityöntekijöille itselleen. Haittojen minimointi sekä ehdoton luottamuksellisuus ovat tärkeitä projektin kulmakiviä. Seksityöntekijät voivat asioida tukipisteen palveluissa halutessaan myös anonyyminä. Projektin piiriin ovat tervetulleita kaikki miesseksityöntekijät seksuaaliseen identiteettiin ja yhteiskuntaryhmään katsomatta. Marginaaliryhmiäkään ei ole unohdettu. Pro-tukipiste toivoo myös heidät mukaan kehittämään palveluita ja tukiverkostoa. URHO-projektin asiakkuutta ei määritä seksuaalisuus eikä biologinen tai sosiaalinen sukupuoli.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

21.11 avautuvien URHO-projektin kotisivujen kautta voi hakeutua mukaan. Sivuille on tulossa muun muassa kysymys- ja vastauspalsta jonka tarkoituksena on tarjota vastauksia miesseksityöntekijöiden kysymyksiin. Jatkossa kontakteja projektin ja miesseksityöntekijöiden välillä pyritään tekemään seksityöntekijöiden omalla kentällä siten, että he voivat hakeutua omaehtoisesti Pro-tukipisteen ja URHO-projektin palveluiden piiriin matalan kynnyksen kautta. Projektin tarkoituksena on myös lisätä miesseksityöntekijöiden verkostoitumista ja näin mahdollistaa vertaisilta saatavaa tukea.

URHO-projektia kehittää yhdessä kohderyhmän kanssa Pro-tukipiste.
Lisää tietoa projekteista ja toiminnasta saat sivuilta www.pro-urho.fi ja www.pro-tukipiste.fi.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!