Jääkiekkoseura säväytti: harvinainen poikakalenteri
Naisurheilijaa kuuluu esineellistää, miesurheilijaa ei milloinkaan
Jääkiekon SM-liigassa pelaava kuopiolainen Kalpa on tehnyt jotain suomalaisen urheilukulttuurin kentässä harvoin nähtyä: poikakalenterin. Kalenteri sai heti julkaisupäivänään runsaasti positiivsta julkisuutta. Tasa-arvon nimissä on sanottava, että miesurheilijoiden tekemänä kyseessä on harvinainen hanke. Kauniimman sukupuolen edustajilta onkin kuultu säännöllisesti, että heille puolestaan yksi harvoista keinoista saada näkyvyyttä on vähentää vaatteita. Ehkä urheilumedia tarvitsee enemmän naisia johtopaikoille, jotta tasa-arvo toteutuu.
Kalenterin sivuilla nähdään mm. seuran kapteeni, pääomistaja ja yli 800 NHL-ottelua pelannut Sami Kapanen, Ryan Lannon, Teemu Hartikainen, Tommi Miettinen, Adam Masuhr, Iiro Pakarinen ja Matti Koistinen. Kalenterin kuvaamisesta on vastannut Alias Studiot ja sen painos on 3000 kpl.
Seuran edustaja: Syksyn kuumimmat kinkut
Tämän syksyn kovimmat kinkut eivät löydy pakastealtaasta, ne löytyvät kalenteriosastolta! , kertoo idean isä Jarkko Huttunen Kalpasta. Seuran tiedotteessa mainitaan myös, että "Kalpassa uskotaan, että pelaajien tällainen heittäytyminen tuo myös uusia katsojia, kun seuran imago on positiivinen ja rohkea".
Poseerausta ja tilannekuvia
Kalpan kalenterissa on paitsi perinteisiä ns. kalenteripoikakuvia, myös enemmillä varusteilla kuvattuja peli- ja tilannekuvia. Kalenteria kasatessa on selvästi muistettu, että sen kohderyhmä ei ole pelkästän naiset. Mitään uutta miesten lihasten esittely ei sinällään ole, sillä roomalainen lihassankari on taiteessakin ollut suosittua kirjaimellisesti antiikin ajoilta. Joka tapauksessa Suomessa miespuolisten ammattiurheilijoiden esiintyminen kevennetyssä vaatetuksessa on melko harvinaista, oli kyseessä sitten kaupallinen-, hyväntekeväisyys tai taidehanke. Kansainvälisissä piireissä on pääsääntöisesti huomattu, että jos mies on fyysisesti huippukunnossa, niin se voi kerätä huomiota muilla kuin pelillisillä taidoillaan.
Muu maailma karkaamassa Suomelta
Maailman myydyimpien urheiluaiheisten julkaisujen tilastoissa kärjessä ovat ranskalaisen rugbyseuran Dieux du Stade – sekä australialainen Gods of Football –kalenterit, sekä näiden Making Of –videot. Jääkiekon SM-liigajoukkueista kalenterin on viime vuosina tehnyt vain lappeenrantalainen SaiPa. Mitä ilmeisemmin kameran objektiivi on äijälajien ykkösen näkökulmasta pelottava asia. Vertailun vuoksi voidaan mainita, että Stade Francais'n huippupelaajista osa on vaatinut sopimukseensa kohdan, jolla heille taataan paikka seuran kalenterissa. Kuka tahansa voi hakukoneen kuvahaulla vilkaista, kuinka ronskia materiaalia maailmalla tehdään.
Päivitys 17.10. - puolet painoksesta myyty kolmessa päivässä, pääministerillekin yksi kappale
3000 kpl painoksesta on ensimmäisen viikonlopun aikana myyty lähes puolet, 1300 kpl. Tällä hetkellä suunnitelmissa ei ole ottaa lisäpainosta. Jos kaikki kalenterit on myyty ns. kansihinnalla, on kyseessä lähes 30 000 euron potti. Tiettävästi ainakin yksi kappale on vaihtanut omistajaa ilmaiseksi: perjantaina Savosta kotoisin oleva pääministeri Jyrki Katainen (kok) sai oman kappaleensa. Pääministerin mukaan kalenteri teki vaikutuksen tyylikkyydellään.
Moni lehti ja verkkomedia on noteerannut kalenterin näyttävästi. Palaute on vaihdellut kehuista ylistykseen. Kalenterille lisäpotkua tuo myös se, että Kalpa on tällä hetkellä liigan kärjessä.
Kirjoittajan kommentti
Kalpa on tietyllä tapaa positiivinen läiskä suomalaisessa urheilukentässä. Seura on esimerkillisen hyvin lähtenyt ennakkoluulottomasti etsimään uusia yleisöryhmiä. Tämä onkin tarpeellista, sillä "pelkän" urheilumenestyksen varaan on vaikea luoda brändiä näin pienillä markkinoilla. Lajia intohimoisesti seuraavat ovat niitä, jotka seuraavat otteluita joka tapauksessa, mutta uusien katsojien kosiskelu on aina tärkeää.
Kalenteri-tempaus on hatunnoston arvoinen juttu monestakin syystä. Se on pieni, mutta arvokas lisä urheilukulttuuriimme, jota vaivaa yksipuolistuminen, kun kulttuuri koostuu monin paikoin menestyshulluudesta ja fanikulttuurista. Tuntuu typerältä, että vuonna 2011 kiittelen hyvästä avauksesta sellaisessa asiassa, jonka olisi kaiken järjen mukaan pitänyt putkahtaa pinnalle säännöllisin väliajoin. Jos jääkiekon SM-liiga on valtakunnan urheilun ykkösjuttu, niin sen pitäisi olla raikas ja uusiutuva suunnannäyttäjä.
Nostan hattua seurajohdolle, joka ei kangistunut kaavoihinsa eikä ajatellut, että äijälajin maine voisi jollain kummalla tavalla tästä kärsiä. Nostan hattua pelaajille, jotka lähtivät tekemään kalenteria miettimättä sitä, että jossain joku voi keljuilla asiasta. Aina löytyy joku, jonka mielestä lopputulos ei ollut riittävän miehekäs, kalenteripojassa taitaa olla "ruotsalaista verta" tai muuta vastaavaa, jonka taustalla on usein koppikateus. Joukkue ei ole vahva, jos kaikki rutiineista poikkeava jätetään tekemättä piikittelyn pelossa.
Toivon, että Kalpan tempaus auttaa parantamaan sitä tapaa, millä miesurheilijat meillä esitetään. Toivon myös, että em. kateus olisi positiivista kateutta eli "jos kerran tuo, niin kyllä sitten minäkin", eikä sitä surullisenkuuluisaa negatiivista kateutta eli "kun en minäkään, niin ei sitten kyllä kukaan muukaan".
Ilmeisesti ulkourheilullisesta projektista ei ollut haittaa itse suoritukseenkaan: kalenterin julkaisupäivän iltana Kalpa voitti HIFK:n maalein 4-1 ja siirtyi seuraavana päivänä pistetilaston kärkeen.
(Kuva: NHL:ään siirtynyt Teemu Hartikainen / KalPan tiedotusaineisto)