Vuosi sitten: Tv2:n homoilta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

12. lokakuuta 2010 oli homoilta-tv-keskustelu ja siitä seurasi laaja kirkostaeroamisaalto. 40 000 ihmistä erosi. Kirkkoon myös liittyi uusia jäseniä, samoin Kristillisdemokraattiseen puolueeseen ja Setaan. Tavalliset ihmiset ottivat kantaa liittymällä tai eroamalla.

Setan puheenjohtaja kertoi tunteistaan homoillan aikana. Samat argumentit kuin ennenkin. Ihmisoikeuksista ei puhuttu. Hannula yllättyi suuresta reaktiosta seuraavina viikkoina. Ihmiset eivät enää hyväksyneet vanhantapaisia puheita. Setassa alkoi näkyä positiivisia kannanottoja. Sosiaaliseen mediaan tuli Setaan-liittymiskampanjoita. Tuli tukiviestejä ja paikallisiiin Seta-järjestöihin liittyi jäseniä kolmannes lisää. Samoin pride-marssille saapui entistä enemmän väkeä.

Hannula toivoo, ettei tarvitsisi enää tästä aiheesta keskustella. Keskustelu toi hyvääkin, mutta myös ahdistusta niille, jotka olivat vastustajia. Monille konkreettisesti kävi ilmi, mitä homofobia tarkoittaa. Homofobia tuli näkyväksi. Heräsi myös keskustelu siitä, miten paljon Raamattua voi käyttää lainsädännön pohjana.

Rekisteröity parisuhde on ollut voimassa 10 vuotta. Silloin, 10 vuotta sitten, peloteltiin, miten avioliittoinstituutio murenee. Ei ole murentunut.

*****

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ajantasa-ohjelmassa puhutaan myös Eroa kirkosta -kampanjasta ja reaktioista kirkossa.


Ajantasa-ohjelman voi kuunnella tästä

1 kommenttia

Kirkkoon ja puolueisiin liittymiset ja eroamiset olivat varmasti yksi tapa purkaa turhautumista. Tavallisella suomalaisella ei ole juuri muita keinoja protestoida suuntaan tai toiseen. Osa erosi/liittyi, koska se käy netissä helposti.

Itse olen pahoillani siitä, että kirkko sai osin syyttäkin köniinsä. Tampereen piispan tasapainottelu meni pipariksi, mutta esim. kisapappi puhui järkeviä. Toisaalta taas todella moni veti yhtäläisyysmerkit kristillisdemokraattisen puolueen ja evankelisluterilaisen kirkon välille, vaikka näin ei ole. Jos haluaa protestoida kristillisdemokraattisen puolueen politiikkaa, ei kirkosta eroaminen ole hyvä tapa. Samoin kannattaa muistaa, että kristillisdemokraattien poliitikkojen näkemykset eivät ole kirkon mielipiteitä.

Perinteinen ns. kansankirkon malli on vähän kuin vaniljajäätelöä: useimmille OK eikä herätä suuria intohimoja. Purjelaivojen aikakaudella laivat saatiin vakaiksi lastaamalla niihin painolastia. Pahin skenaario on se, että kirkosta lähtee massoittain "painolastimassaa" aiheuttan sen vaaran, että ääriaines ottaa koko kirkosta kuristusotteen. Kun srk-vaalien äänestysprosentti on heikompi kuin sokean kanan jyvänlöytöprosentti, niin siellä voi käydä isoja keikauksia jo suht pienillä prosenttimäärillä.