- Nyt meitä on jo kymmenen, heitti kansanedustaja Lasse Männistö (kok), kun viiden kansanedustajan valmisteluryhmän jäsenet olivat hekin allekirjoittaneet aloitteen keskiviikkoaamun tiedotustilaisuuden päätteeksi. Sitä ennen paperissa olivat jo neljän hallituspuolueen puheenjohtajien (Urpilainen, Arhinmäki, Niinistö ja Wallin) nimet. Ensimmäisenä allekirjoittajana on Alexander Stubb. Kokoomuksen puheenjohtaja Katainen ei ollut allekirjoittanut.
Kansanedustaja Männistö kertoi allekirjoituspyynnön menneen kokoomuksen ministeriryhmälle, josta siis oli allekirjoitajaksi ryhtynyt Stubb. Kataista ei siis ainakaan muodollisesti ollut pyydetty allekirjoittamaan. Valmisteluryhmään kuuluva Oras Tynkkynen (vihr muistutti mediaa siitä, että Stubb oli jo EU-parlamenttiaikanaan ollut aktiivisesti ajamassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia mm eurooppalaisessa yhteistoimintaryhmässä.
Pääministeri Katainen selitti myöhemmin puuttumistaan allekirjoittajien joukosta sillä, että hallitusohjelmaan tehtäessä oli sovittu, että hallitus ei tuo lakia koskevaa esitystä eduskuntaan. - Ajattelin, että en halua olla mukana eduskuntavetoisessakaan prosessissa allekirjoittajana, mutta jos tämä laki tulee joskus eduskunnan käsittelyyn, niin itse äänestän sen aloitteen puolesta, Katainen lupasi Nelosen uutisten mukaan. Katainen siten vahvisti, ettei aio allekirjoittaa aloitetta myöhemmässäkään vaiheessa.
Keskiviikkoaamun julkistamistilaisuus osui samalla vuoden 2001 parisuhderatkaisun kymmenenneksi vuosipäiväksi.
Männistö totesi aloitteen osoittavan, että työ suomalaisten yhdenvertaisen kohtelun puolesta yhdistää yli puoluerajojen. Tavoitteena on syksyn edetessä kerätä aloitteelle mahdollisimman laaja kansanedustajien tuki. Aloitteen tie jatkokäsittelyyn on helpompi, jos allekirjoittajia on yli sata. Esteitä lakialoitteen etenemiselle voidaan sittenkin asettaa mm valiokuntatyöskentelyssä.
Pääministeri Kataisen allekirjoittamattomuuden ohella tiedotustilaisuudessa kysyttiin useampaan kertaan keskustapuolueen puuttumista työryhmästä. Männistö selitti, että ryhmän aloittaessa tietoa oli levitetty keskustaan, mutta osallistujia ei ollut tullut.
Vihreiden, vasemmistoliiton ja SFP:n ryhmien kaikkien edustajien uskotaan tukevan aloitetta. Demareiden osalta hajontaa on, ja kokoomuksessa tilanne on Männistön mukaan fifty-fifty. Männistö muistutti median vaalikoneiden osoittaneen enemmistön kannattavan asiaa, mutta muotoilut olivat osittain tulkinnanvaraisia. Median kysymyksissä todettiin toisaalta tuoreen selvityksen valiokuntien jäsenten kannatusjakaumasta olleen avioliittolain tasa-arvoistamiselle kielteinen.
Aloitteessa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että se ei mitenkään loukkaa uskonnollisten yhdyskuntien asemaa. Aloite koskee vain siviilivihkimistä. -- Uskontokunnat voivat edelleen asettaa lisäehtoja avioliittoon vihkimiselle, kuten tähänkin saakka, tiivisti Männistö. - Aloite vahvistaa uskontokuntien asemaa.
Syksyn aikana järjestetään seminaari, jossa käsitelään tasa-arvoista avioliittolakia eri näkökulmista. Työryhmän jäsen Susanna Huovinen (sdp) sanoi, että seminaarin toivottavasti saadaan mm ammattiyhdistysliikkeen edustajia. - Tasa-arvo on ollut perinteisesti keskeinen asia sosialidemokraattisessa työväenliikkeessä. - Mutta aikojen muuttuessa on tullut uusia tasa-arvonkysymyksiä. Työtä tarvitaan, luonnehti Huovinen avioliittolakikysymystä demarien kannalta.
Oras Tynkkynen kertasi tehneensä aloitteen tasa-arvoisesta avioliitosta jo 2006 ja uudistaneensa sen sittemmin. - Aloite ei kuitenkaan saanut juurikaan huomiota, sanoi Tynkkynen. - Nyt tilanne on muuttunut.
Silvia Modig (vas) otti esille usein käytetyn luonnehdinnan avioliittolakikysymyksestä "omantunnon asiana". Hän sanoi kysymyksen olevan enemmänkin ihmisoikeusasia.
Astrid Thors muistutti SFP:n olleen jo varhain mukana tasa-arvoisen avioliittolain ajamisessa. Puoluekokous päätti asiasta 2007 ja päätös uusittiin 2011.