Parikymmentä vuotta Suomessa valmisteltu hedelmöityshoitolaki pääsee eduskuntaan vielä tänä vuonna. Pääministeri Matti Vanhanen ilmoitti, että lakiesitys tulee piakkoin valtioneuvoston käsittelyyn. Hallitus ei kuitenkaan saavuttanut yksimielisyyttä lain sisällöstä. Naispareille ja yksinäisille naisille annettavia hoitoja vastusti kolme keskustan ministeriryhmään kuuluvaa. Saman asian odotetaan aiheuttavan kinaa myös eduskunnassa.
Oikeusministeri Leena Luhtasen mukaan hoidot ovat mahdollisia kaikille naisille - niin hetero- kuin lesbopareillekin, sekä myös yksinäisille naisille. Hoitojen edellytyksistä päättää aina lääkäri. Yksinäisille naisille ja naispareille annettavan hedelmöityshoidon edellytykseksi ei asetettaisi sitä, että sukusolujen luovuttaja voitaisiin vahvistaa lapsen isäksi. Sijaissynnyttäjiä ei uudessa laissa sallittaisi.
Lain valmisteluvaiheissa monet tahot ovat antaneet lausuntoja.
Seksuaalinen tasavertaisuus SETA ry antoi lausuntonsa laista jo keväällä. Järjestö kehottaa hallitusta harkintaan. Lausunnossa otetaan esiin rekisteröidyn parisuhteen huomioiminen ja perheen sisäinen adoptio. Myös siittiöiden luovuttajan, hoitoa saaneen naisen ja erityisesti lasten asema tuotiin esiin. SETA korostaa, että lapsella on oikeus syntyä toivottuna vakaisiin perhesuhteisiin ja saada alkunsa terveyden kannalta turvallisissa olosuhteissa.
Suomen Vapaakirkko katsoo, että hedelmöityshoidot pitäisi sallia vain avioparin omilla sukusoluilla ja vain lääketieteellisistä syistä. Heidän mukaansa lain turvin ei ole oikeutta saattaa maailmaan lapsia, joilla ei ole isää.
Kristillisdemokraatit ovat samoilla linjoilla. Heidänkin mukaansa hoidoissa saisi käyttää vain parin omia sukusoluja ja alkioita. Puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi, että "hoitoja ei pidä nähdä miehen tai naisen oikeuksina, eikä lapsi ole lääke, jonka saamista voi vaatia tasavertaisesti kaikille haluaville vaivan hoitamiseksi", ja jatkaa, että "koska hedelmöityshoidon syyn pitää olla lääketieteellinen, hoitoja ei pidä antaa lesbopareille eikä yksinäisille naisille".
Lapsettomien tuki -yhdistys toteaa nykyisen lainsäädännön olevan tyystin vanhentunut. Isyyslaissa mm. ei tunneta hedelmöityshoidoilla isäksi tulemista ollenkaan. Lesbopareille otettaviin hoitoihin yhdistys ei ota kantaa.