Unkarin kansallispäivää vietetään monin juhlallisuuksin. Valtiollinen radio ja tv välittää juhlamenot. Illalla on komea ilotulitus Tonavan yllä. Ainakin miljoona ihmistä saapuu katselemaan räiskettä. Myös yhteiskunnallisissa asioissa räiskyy. Budapestin suurlähettiläs Jari Vilen kertoo ulkoministeriön sivulla katsauksessaan Unkarin tilanteesta EU-puheenjohtajuuden päätyttyä. Kohteliaasti, mutta huolestuneena EU-arvoista.
http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=224108&nodeid=15145&contentlan=1&culture=fi-FI
Viime aikoina on kiinnitetty huomiota vihapuheisiin. Äärioikeistolaisen ja fasistisen Jobbik-puolueen poliitikot avoimesti puhuvat mm. johtavien poliitikkojen tappamisesta. Erityisen kovaa kielenkäyttöä oli äärioikeiston Sziget-tapahtumassa, josta mm. Sun-lehti raportoi pari viikkoa sitten. Vaikka puheet saattavatkin olla vertauskuvallisia, niistä voi seurata todellisia tekoja. Tämän viikon puolivälissä netissä julkaistiin video, jossa maata johtavan kansallisoikeistolaisen Fidesz-puolueen poliitikko kyseli joitakin vuosia sitten tällä hetkellä vankilassa olevalta terroristilta, miksi tämä ei ammu vihaamaansa pääministeriä. Pääministeri oli silloin sosialistinen Ferenc Gyurcsány. Tyrmistys on suuri myös Fidesz-puolueessa. Mitä tehdä tälle poliitikolle?
Miten oikeuslaitos ja syyttäjät suhtautuvat näihin puheisiin? Ilmeisesti eivät ole kovinkaan aktiivisia. Syyttäjät ja poliisi on joutunut tarkkailuun. Vuonna 1994 perustettiin Unkariin Toiseus-säätiö (Másság Alapítvány, Otherness Foundation), joka alkoi valvoa romanien oikeuksia ja ihmisoikeusloukkauksia. Säätiön alaisuudessa on oikeusaputoimisto. Nyt vuodesta 2008 lähtien säätiö puolustaa myös muiden vähemmistöjen oikeuksia, seksuaalivähemmistöt mukaan luettuna.
Unkarissa on tilastojen mukaan erittäin vähän viharikoksia. Syy on selvä: poliisi ei kirjaa välikohtauksia viharikoksiksi, vaikka kaikki merkit viittaavat viharikoksiin. Poliisi ja syyttäjälaitos eivät huomioi romani- tai homovastaisia motiiveja.
Budapestin Priden jälkeen kolmen miehen joukkio hyökkäsi keskustassa nuoren naisen kimppuun. Hänellä oli t-paita, jossa oli priden tunnukset. Poliisi syytti hyökkääjiä rauhan häiritsemisestä. Vasta sen jälkeen, kun Toiseus-säätiön oikeusaputoimiston lakimiehet puuttuivat asiaan, syyttäjä alkoi puhua viharikokseta.
Amnesty, oikeusaputoimisto ja Unkarin Helsinki-komitea ovat vaatineet ylimmältä syyttäjäviranomaiselta selityksiä viharikosten vähättelyyn.
Kaikkein pahin tilanne on ollut romaneilla. Tammikuussa 2011 kolmen joukko hyökkäsi nuoren romanimiehen kimppuun. Paikalle osui poliisi, joka kysyi hyökkääjiltä: "Miksette läksytä tuota mustalaista oikein kunnolla". Poliisi alkoi mm. potkia maassa makaavaa romanimiestä. Myöhemmin seuraavana päivänä poliisi kehui Facebookissa, miten hän pani mustalaisen matalaksi. Meni viisi kuukautta, ennen kuin Szegedin kaupungin syyttäjä alkoi tutkia tapausta. Heinäkuussa tutkinta lopetettiin. Syy: poliisi sanoi, ettei hän ole rasisti. Facebook-kirjottelu ei ole kyllin vahva todiste rasimista.
Toiseus-säätiön lakimiehet ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä. Samaan aikaan on ollut muitakin erikoisia tapahtumia. Miskolcin kaupungissa romanimies hillui mailan kanssa ja huuteli: "Kuolema unkarilaisille". Hän joutui huutelustaan moneksi vuodeksi vankilaan. Kyseessä oli viharikos enemmistöä kohtaan.
Samantyyppinen tilanne oli Budapestissa Tavaszmező-kadulla. Perheiden välinen riita johti joukkotappeluun. Syyttäjä löysi tapauksesta viharikoksen maan enemmistön edustajaa kohtaan. Asiasta löytyy kuvauksia myös englanniksi. Syyttäjän mukaan on sanoja, joita ei saa sanoa. "Kuolema unkarilaisille" vie varmasti vankilaan. Jos vihapuheet kohdistuvat vähemmistöön, ne jätetään huomiotta.
http://observer.hunsor.se/#post84
Alun perin viharikoslainsäädäntö rakennettiin vähemmistöjen turvaksi. Nyt se on muuttunut toisin päin. Enemmistöjä on suojattava vähemmistön puheilta. Tätähän Halla-ahokin haluaa. Enemmistöä on suojeltava.