Uutinen Brasiliasta kertoi homovangeille taattavan samat tapaamisoikeudet kuin hetetovangeillekin. Suomessa tasa-arvolaki on ollut jo voimassa jo pitkään. Se koskee luonnollisesti myös vankiloita.
Brasiliasta tulleen uutisen jälkeen Ranneliike.netin toimitus pyysi kommenttia Suomen vankeinhoidolta. Vankilaviranomainen kommentoi asiaa seuraavasti:
- Suomalaisissa vankiloissa noudatetaan tasapuolisen kohtelun periaatetta; perusoikeusmyönteisen tulkintaperiaatteen mukaan voidaan pitää selvänä, että rekisteröity parisuhde ja avioliitto rinnastetaan tässä kysymyksessä. Vaikka eduskunnan oikeusasiamies ei ole ottanut asiaan kantaa, eikä Rikosseuraamusvirasto ole asiaa erikseen ohjeistanut, en usko että ainakaan periaatteen tasolla syntyy ongelmia.
- Jos vanki valittaisi eduskunnan oikeusasiamiehelle siitä, että hänet on rekisteröidyssä parisuhteessa olevana asetettu huonompaan asemaan kuin avioliitossa oleva, valitus menisi melko varmasti läpi ja virheellisesti menetellyt taho saisi nuhteet.
- Rikosseuraamuslaitoksen ja vankiloiden suhtautuminen sukupuolisuuteen on suomalaisen yleisen nykykäytännön mukainen. Homoseksuaalisuuden toteuttamista ei ole kielletty kunhan se perustuu vapaaehtoisuuteen eikä vahingoita toista. Henkilökunta ei mitenkään erityisesti kontrolloi vankien elämää tästä näkökulmasta. Jos ilmenee seksiin pakottamista tai painostamista, siihen tietysti puututaan, jos saadaan näyttöä. Sellaisen osoittaminen on monasti erityisen vaikeaa. Terveydenhuolto opastaa ja auttaa vankeja näissä asioissa. Monissa laitoksissa vanki saa sairaanhoitajalta ilmaisia kondomeja, jos pyytää niitä.
Avoparit otetaan myös huomioon.
- Käytännöksi on muodostunut, että valvomaton tapaaminen voidaan sallia Vankeuslain 13 luvun 3 § nojalla paitsi aviopuolisolle tai rekisteröidyn parishteen osapuolelle, myös avoliitossa olevalle. Tällöin edellytetään jonkinlaista riippumatonta näyttöä (talonkirjan- tai väestörekisterinote, sosiaaliviranomaisen lausunto tms.) yhdessä asumisesta tai muusta suhteesta. Käsittääkseni miesavoparin suhteen ei pitäisi olla mitenkään erilaista käytäntöä; asian uutuuden takia saattaa jonkinlainen sisäänajovaihe olla kuitenkin tarpeen, koska samaa sukupuolta olevat pariskunnat ovat vankeinhoidossa TUNNUSTETTUNA ilmiönä uutta.
- Toisaalta valvomattoman tapaamisen osapuolena voi olla myös vanhemmat, toinen heistä tai sisarus.
Tämä kommentti ei ole siis Rikosseuraamuslaitoksen virallinen kanta.
Ranneliikeuutinen: Brasilialaisilla homovangeilla oikeus tavata kumppaninsa