Kartta ja vertailu sateenkaarikansan asemasta Euroopan eri maissa julkaistu

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

17. toukokuuta vietetään kansainvälistä homofobian ja transfobian vastaista päivää. ILGA-Europe seuraa maanosan valtioiden edistymistä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavissa kysymyksissä julkaisemalla vuosittain kartan ja vertailun.

Vertailun valossa missään Euroopan maassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiat eivät ole täysin mallillaan. Parhaiten lainsäädäntö on kunnossa Yhdistyneissä kuningaskunnissa, Ruotsissa ja Espanjassa. Kaikkiaan 14 Euroopan maassa (mukaanlukien yhdessä EU-maassa) on merkittävää syrjintää ja huomattavia puutteita ihmisoikeuksissa.

Kunkin maan asema mitta-asteikolla -7 .. +17 saadaan, kun glbti-ihmisten asemaa koskevan lainsäädännön osatekijöiden tilasta annetaan miinus- tai pluspisteitä. Suomi saa käytetyllä asteikolla indeksin +6, kun Ruotsi saa +12. Muista lähimaista Norjan indeksi on +10, Islannin ja Tanskan +9, Viron +2, Liettuan +1, Latvian 0 ja Venäjän -2.

Eri maissa kehitys on viime vuosina kulkenut eri tavoin. Esimerkiksi Portugalissa ja Saksassa on tapahtunut edistystä, kun taas esimerkiksi Liettuassa ja Unkarissa on merkkejä taantumisesta.

Tänä vuonna vertailussa on ensimmäistä kertaa mukana myös trans-ihmisten asema.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

***

Kansainvälisen homofobian vastaisen päivän tarkoituksena on havahduttaa ihmiset huomaamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolo sekä näiden kohtaama syrjintä ja homofobia. Päivää tukevat muun muassa ILGA (international lesbian and gay association), European Association of Human Rights, International Federation of Human Rights ja Coalition of African Lesbians. Euroopan parlamentti ja Belgian parlamentti ovat myös ilmaisseet tukensa kansainväliselle homofobian vastaiselle päivälle. Teemapäivä nimettiin ensimmästä kertaa vuonna 2005.

17.5.2011 Suomessa järjestetään tilaisuuksia ja tapahtumia ainakin Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Joensuussa. Lisätietoa on osoitteessa www.1705.fi

ILGA-Europe: Rainbow Europe Map and Index
Kartta 2011
Vertailu 2011
www.1705.fi

1 kommenttia

Suomen heikko sijoitus johtuu erityisesti transoikeuksien puuttumisesta: pakkosterilisaatio, avioero, ei mainintaa viharikoslainsäädännössä, työsyrjintä, etc.