THL poistaa tautiluokituksesta seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä kohtia

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Eilen THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) kertoi, että tautiluokitus päivitetään tänä vuonna. Pääjohtajan päätöksellä tautiluokituksesta poistuvat seuraavat kohdat:

F64.1 Transvestismi, kaksoisroolinen
F65.0 Esinekohtainen seksuaalihäiriö
F65.1 Transvestiittinen fetisismi
F65.5 Sadomasokismi
F65.6 Monimuotoiset sukupuoliset kohdehäiriöt

Poistamista perustellaan niin, että niin, että näissä luokissa lääketieteelliset kriteerit ovat epäselviä. Hoitoilmoituksissa näitä luokkia ei juuri koskaan käytetä, joten tilastoinnille siitä ei ole haittaa. Nämä luokat ovat myös potilasta leimaavia.

ICD-10-tautiluokitus on kansainvälinen, maailman terveysjärjestön (WHO) ylläpitämä kuolemansyitä, sairauksia, tapaturmia ja terveyspalveluiden käytön syitä kuvaava luokitus. Useat maat – Suomi mukaan lukien – ovat käyttäneet ICD-10:n paikallistettua versiota, johon on tehty paikallisiin olosuhteisiin sopivia, luokituksen käyttöä helpottavia täydennyksiä tai poistoja.

http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/uutinen?id=25489

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Seta ja joukko muita järjestöjä esitti lokakuun puolivälissä 2010, että transvestisuus ja muutamat muut "häiriöt" poistettaisiin tautiluokituksesta mm. sen takia, että ne lyövät leiman potilaaseen ja lääketieteelliset kriteerit ovat kyseenalaisia.

http://www.seta.fi/uutiset.php?aid=17493

SETA JA DREAMWEAR CLUB ILOITSEVAT: TRANSVESTIITTIEN SAIRAUSLEIMAN POISTO LISÄÄ YHDENVERTAISUUTTA

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt, että transvestisuutta ei enää luokitella Suomessa mielenterveyden häiriöksi. Seta ry transvestiittijärjestö Dreamwear Club (DWC) iloitsevat siitä, että Suomi näin liittyy Ruotsin, Norjan ja Tanskan joukkoon edelläkävijänä transvestiittien aseman ja hyvinvoinnin parantamisessa. Transvestiitti on mies tai nainen, jolla on mahdollisuus sisäisesti eläytyä kumpaankin sukupuoleen ja tarve ilmentää naisellista ja miehistä puolta itsessään vaihdellen. Transvestiitteja arvioidaan olevan Suomessa noin 50 000.

DWC ja Seta tekivät viime vuonna aloitteen tautiluokituksen uudistamisesta. Järjestöt edistivät tavoitetta yhteistyössä mm. Suomen Seksologisen Seuran ja Sexpo-säätiön kanssa. Uudistamista ehdotettiin, jotta sairausluokitus kunnioittaisi ihmisoikeuksia ja vastaisi uusinta tutkimustietoa.

"Perusteeton sairausluokitus on osaltaan ylläpitänyt transvestiittien ja heidän läheistensä leimaamista ja syrjintää, jotka vaikuttavat kielteisesti ihmisten terveyteen ja elämälaatuun", sanoo Setan puheenjohtaja Outi Hannula. Hän toivoo, että sairausleiman poisto edistää transvestisuuden hyväksymistä sukupuolen ilmaisun moninaisuuden muotona. "Transvestisuus ei ole sairaus eikä häiriö, vaan ominaisuus, jolle on luonnollista molempien sukupuolten kokemisen kirjo. Oikeus ilmaista omaa sukupuoltaan haluamallaan tavalla kuuluu kaikille", toteaa Dreamwear Clubin puheenjohtaja Minna-Maaria Lax.

Päätös koskee kansainvälisen tautiluokitusjärjestelmän (ICD) kansallista painosta, johon tehtiin nyt kansallinen poikkeus. Vielä THL:n nyt tekemien muutosten jälkeenkin sairausluokitukseen jää sellaisia sukupuolen moninaisuuteen liittyviä diagnooseja, joiden luokittelu mielenterveyden häiriöiksi on perusteetonta. Järjestöt ovat ehdottaneet THL:lle näiden diagnoosien uudistamista. Järjestöt toivovat, että Suomessa laaditaan tulevaisuudessa myös toimintasuositukset, joiden tavoitteena on hyvä hoito kaikille sukupuoliristiriitaa kokeville ja riittävä tuki erityisesti lapsille ja nuorille.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!