Kanadan vaalitulos lupaa huonoja aikoja sukupuolivähemmistöille. Kanadan neokonservatiivis-kristillinen konservatiivipuolue onnistui saamaan enemmistön maanantain parlamenttivaaleissa. Samalla Kanadan liberaalipuolue putosi kolmannelle tilalle ja johtavaksi oppositiopuolueeksi nousivat demarit eli New Democrats. NDP peräti kolminkertaisti paikkamääränsä. Tämä on ilmeisesti ensimmäinen kerta historiassa, kun Kanadan liberaalit eivät ole ensimmäisenä tai toisena. Vihreät nousivat parlamenttiin yhdellä paikalla.
Kanadan nykyisille konservatiiveille, joiden taustana on 90-luvun reformipuolue, on tyyppillistä uskonnollispohjainen homojen oikeuksien ja yhteiskunnallisen näkyvyyden jarruttaminen. Euroopassa yleistä maahanmuuttajavastaisuutta ei ole, kuten ei yleensäkään Kanadassa. Päinvastoin konservatiivit ovat liehitelleet vanhoillisia maahanmuuttajia Aasiasta ja Itä-Euroopasta.
Enemmistöön tarvitaan 155 paikkaa. Vaali-illan tulosten perusteella konservatiiveille kertyi 167 paikkaa. NDP on nousemassa peräti 105 paikkaan, nykyisestä 37 paikastaan. Liberaalit ovat saamassa vain 34 paikkaa. Quebecin separatistit kärsivät NDP:n noususta.
Quebec-separatistien puheenjohtaja Gilles Duceppe menetti paikkansa Montrealissa, tilalle nousi NDP:n edustaja. Liberaalien puoluejohtaja Michael Ignatieff jäi valitsematta Torontossa. Putoajiin kuuluu myös ulkoministeri Lawrence Cannon, joka ryvettyi aatevetoisen ulkopolitiikan toteuttamisessa.
Kanadan vihreät saivat ensimmäisen vaaleilla hankitun paikkansa parlamentiin. Puheenjohtaja Elizabeth May syrjäytti länsirannikon vaalipiirissään konservatiivisen ministerin. Suomalaistaustainen Adriane Carr ei tullut valituksi.
Halifaxia edustava suomalaistaustainen Megan Leslie (NDP) uusi paikkansa suurella äänimäärällä. Hän sai myös enemmistön vaalipiirissään, ei vain eniten ääniä.
Avioliittolain palauttaminen sukupuolisidonnaiseksi ei ollut nyt konservatiivien vaaliohjelmassa. Sitä voidaan kuitenkin yrittää myös edustaja-aloitteiden kautta.
Vaalitulos antaa pääministeri Harperille mandaatin harjoittaa tasa-arvon vastaista tai sitä jarruttavaa politiikkaa.
Vaalitulos lisää Kanadan polarisoitumista eurooppalaistyyppisen yhteiskunnan ja paljolti USA:n republikaanien arvoja heijastavan välillä. Vaikka konservatiiveilla on ollut tähän saakka vähemmistöhallitus, se on pystynyt pienten askelten politiikalla etäännyttämään Kanadaa Trudeaun ajan liberaaleista arvoista.
Stephen Harper on ajanut kovien arvojen politiikkaa - ja tämä osaltaan ilmeisesti siirsi liberaaleja äänestäjiä selkeämmän vaihtoehdon tarjonneiden demarien leiriin. Mutta Kanadassa on siis paljon kannatusta tiukalle konservatismille. Ja se linja nyt jatkuu.