Unkariin saatiin maanantaina uusi perustuslaki

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Eilen liberaaleissa unkarilaislehdissä seurattiin minuuttiaikataululla uudesta perustuslaista käytyä keskustelua. Illalla perustuslaki hyväksyttiin äänin 262-44. Opposititiosta läsnä oli vain äärioikeistolainen Jobbik. Muiden paikat olivat koko käsittelyn ajan tyhjinä. Oppositiopuolueet sanovat, että ei kannata osallistua keskusteluihin, koska Fidesz-puolue on jo päätänyt kaikesta. Fideszillä on parlamentissa 2/3 enemmistö, joten sillä on ehdoton valta sanella lainsäädännöstä.

Presidentti Pal Schmitt allekirjoittaa lain pääsiäismaanantaina. Vuodelta 1949 peräisin oleva ja 1989 uusittu perustuslaki lakkaa olemasta voimassa 1. tammikuuta, ja tilalle tulee uusi kansallinen ja kristillinen perustuslaki. Perustuslaissa korostetaan kansallista perintöä, kristillisyyttä, kansakunnan yhtenäisyyttä, perhettä, kansallisuutta, uskollisuutta ja valtion perustajan Pyhän Tapanin jälkeensä jättämää Pyhää Kruunua.

HLBTI-näkökulmasta perustuslaki on merkittävä. Se ehdottomasti kieltää homoavioliitot. Avioliitto on naisen ja miehen välinen yhteiselämän muoto. Seksuaalinen suuntautuminen ei enää kuuluu kiellettyihin syrjintäperusteisiin eli syrjintäsuoja heikkenee. Vuonna 2000 perustuslakituomioistuin päätti, että myös seksuaalinen suntautuminen on osa sitä yhteiskuntaelämää, jota perustuslaki suojaa. Nyt perustuslakituomioistuimelta on otettu valtaa pois.

Mielenkiinnolla on odoteltu, miten tullaan suhtautumaan aborttiin. Perustuslain mukaan ihmiselämää suojellaan jo alkioasteelta lähtien. Vielä ei tiedetä, millainen aborttilainsäädäntö saadaan.

Perustuslaki korostaa kansakunnan yhtenäisyyttä, kristillisyyttä ja unkarilaisuutta. Muita uskontoja ei mainita. Vähemmistöjen olo tuntuu juuri nyt vaikealta. Ilmeisesti romanien, juutalaisten, homojen ja ateistien on sopeuduttava valtavirtaan, jotta he voivat kokea olevansa osa unkarilaista kansakuntaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Parlamentaarinen demokratia vai "kadun demokratia"


Unkarissa hallitsi vuodesta 2002 viime vuoteen saakka sosialistinen emnemmistöhallitus. Oikeistokansallinen puolue Fidesz ja äärikansallinen Jobbik käynnistivät ennennäkemättömän hallituksen vastaisen toiminnan vuonna 2005. Kaduilla alkoi kokoontua rähinöiviä joukkoja ja kiihotustyö oli kovaa. Jobbik hoiti katudemokratian väkivaltapuolen. Huippukohta saavutettiin lokakuun 23. päivänä 2006, jolloin suuret väkijoukot tunkeutuivat radio- ja tv-taloon. Se oli suuri käänne, ja siitä alkoi sosialistien tuho. Vaaleissa 2009 Fidesz sai totaalisen voiton.

Samaan aikaan "katujen demokratian" kanssa alkoi myös Budapestin pride-paraatien häirintä. Molotovin cocktaileja heiteltiin homobaariin ja homosaunaan. Pride-paraateihin osallistuneita hakattiin. Ilmapiiri oli väkivaltainen.

Viime aikoina erityisen huono on ollut mustalaisten tilanne. Mustalaiskylissä Jobbik järjestää kurinpalautussessioita. Maaliskuussa vartioitiin yhtä mustalaiskylää päivät, yöt. Sitten seurasi toinen vartioitu kylä. Jobbikin joukot kutsuvat itseään santarmeiksi. Heillä on näkyvä univormu. Poliisi ei juuri puutu asioiden kulkuun. Viimeksi oikeusistuin totesi, että ei ole tapahtunut mitään laitonta. Vartiontijoukkojen päivystäminen mustalaiskylässä ei ole laitonta. Mustalaiset itse ovat kokeneet tilanteen uhkaavaksi. Ei ole uskallettu ulos, ei edes omaan puutarhaan.


Liberaalien vastarinta uutta perustuslakia vastaan on ollut heikkoa. Viime viikonvaihteessa oli vastamielenosoituksia, mutta ne jäivät muutaman tuhannen ihmisen mielenosoituksiksi. Ehkä ongelmallisempaa maan hallitukselle oli, että järjestyksen ylläpitäjät, poliisi, palokunta, ambulanssiväki, järjesti ainakin 10 000 ihmisen mielenosoituksen hallitusta vastaan.

Homot ovat olleet mukana viime viikonvaihteen mielenosoituksissa. On protestoitu uuden perustuslain homoavioliittokieltoa vastaan.


****

Tänään Tarja Halonen on kiitellyt, että meillä päätetään politiikan suunnasta vaaleissa ja eduskunnassa. Unkarissa on nähty, miten suunta on muutettu väkivaltaisella "kadun demokratialla".

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!