29.4.2011
Seta on lähettänyt lausunnon tästä asiasta lausunnon Valtakunnalliselle sosiaali- ja terveysalan neuvottelukunnalle ETENElle. Seta korostaa mm. että
# Sukupuoliristiriitaa kokevan nuoren hätä on todellinen ja se on otettava vakavasti
# Oikea-aikaiset tutkimukset erikoissairaanhoidon piirissä ja asiantunteva hoito voivat ehkäistä vakavia psykiatrisia ongelmia ja antaa vanhemmille tietoa, jota he tarvitsevat lapsensa hyvinvoinnin tukemiseen
# Tutkimukset eivät automaattisesti tarkoita peruuttamattomia hoitoja
Koko lausunto löytyy Setan nettisivun kautta:
http://www.seta.fi/uutiset.php?aid=17593
10.4.2011
Hanna Hakko bloggaa Uudessa Suomessa. Otsikolla "Transpolitiikka tälle vuosituhannelle" hän tyrmää eettisen neuvottelukunnan ajatukset: "Ne edustavat vanhanaikaista asennemaailmaa". Tässä ote blogista:
"Transtutkimusten viivästyttäminen täysi-ikäisyyteen asti resurssien säästämiseksi on käsittämätöntä. Kuinkahan moni lähtee noihin tutkimuksiin kevyin perustein? Resurssitaistelu nuorten ja aikuisten terveyspalveluiden välillä viivyttämällä hoitoja nuorisopuolella on muutenkin älytöntä toimintaa, jossa pahimmillaan vain tehdään hoidot kalliimmiksi kuin niiden hoitaminen ajoissa olisi ollut. Vääränlaisessa kehossa eläminen ei ruusuilla tanssimista, josta moni selviäisi ilman avun tarvetta. Vastaavanlaista hoidon viivytystä en ole ikinä kuullut suoraan ehdotettavan minkään muun terveysongelman suhteen.
Totta on se, että nuorisopsykiatrian resurssit ovat tarpeeseen nähden niukat. Oikea ratkaisu ei ole kuitenkaan se, että rajataan transnuorten ongelmat vähemmän tärkeiksi. Sen ehdottaminen osoittaa vanhanaikaista asennemaailmaa ja loukkaa transihmisten ihmisarvoa ja nuoria yleisesti. Jos nuorten terveydenhuollosta puuttuu resursseja, niitä on yksinkertaisesti taisteltava lisää. Mielestäni niin pitäisi tehdä jopa suhteessa aikuisten hoitoon siinä tapauksessa, että niin voidaan ehkäistä ongelmia ennalta ja siten jatkossa myös vähentää hoitojen tarvetta aikuispuolella".
http://hannahakko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68996-transpolitiikka-talle-vuosituhannelle
9.4.2011
Pirkanmaalla sairaanhoitopiirin hoitoeettinen neuvottelukunta haluaisi, että alaikäisille tehtäisiin vähemmän tutkimuksia sukupuolen korjaamista varten. Näistä tutkimuksista syntyy eettinen ongelma. Nuori ei ole riittävän kypsä tekemnään asiassa lopullisia päätöksiä. Identiteetti on vasta muotoutumassa. Selvitystyöt vievät aikaa muiden psyykkisten sairauksien hoidolta.
Valviran mukaan nuorilla on oikeus päästä tutkimuksiin, ja hoitoeettisen neuvottelikunnan mukaan siitä syntyy paine tehdä sukupuolen korjauksia.
Hoitoeettinen neuvottelukunta koostuu hyvin erityyppisistä ihmisistä ja viranhaltijoista. Puheenjohtajnaa on piispa. Mukana on myös kaupunkilähetyksen palvelujohtaja ja Mummon kammarin toiminnnanjohtaja. Nämä edustavat mahdollisesti jonkinlaista kristillistä etiikkaa. Siellä on myös talouselämän johtajia, kauppakamarin toimitusjohtaja, yksi kunnanjohtaja ja yksi näyttelijä. Loput ovaat jollain tavoin yhteydessä terveydenhoitoalaan. On kritisoitu sitä, että uskonnolliset näkemykset ja rahakysymykset mahdollisesti ovat korostuneet eettisen neuvottelukunnan kannanotossa. Transsukupuolisuus aiheuttaa nuorelle valtavan itsemurhariskin, mutta muut asiat kuten raha painavat neuvottelukunnan kannanotossa enemmän.
Pitäisikö tutkiminen ja hoidot aloittaa vasta sitten, kun transihminen on aikuinen ja muovautunut omien hormonitoimintojensa takia miesmäiseksi tai naiselliseksi. Vai onko kehitykseen puututtava esim. hormonaalisin hoidoin niin varhain, että "väärän" sukupuolen merkkejä ei kehossa vielä ole.
Asiaan palataan ranneliikkeessä myöhemmin uudelleen. HS:n uutiseen liittyy vilkas, asiallinen keskustelu.
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Alaik%C3%A4isten+tutkiminen+sukupuolen+korjaamiseksi+saa+kritiikki%C3%A4/1135265249691