Halonen Turkissa - millainen maa, millaiset ihmisoikeudet?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1


Presidentti Halonen matkusti eilen valtiovierailulle Turkkiin. Asialistalla ovat tietenkin arabimaiden kansannousut ja Turkin demokratiakehitys. Onko maa kypsä EU:n jäseneksi? Yksi mittari tähän on se, miten maassa suhtaudutaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Jotkut sanovat, etä edistystä on ollut. Istanbulissa on järjestetty pride-paraateja, ja poliisi on tarjonnut suojaa tunnetulle homolle.


Yli vuoden on Istanbulissa ollut käynnissä oikeudenkäynti Ahmet Yildizin murha-asiassa. 26-vuotiaan homoaktivistin ja tekniikan opiskelijan isä ampui kylmäverisesti poikansa kadulla 2008, kun perhe sai tietää pojan homoseksuaalisuudesta. Oikeudenkäynti on ollut vaivalloista. Isä on karkuteillä jossain Irakissa. Oikeudenkäynnin sai alkuun Yildizin kölniläinen miesystävä Ibo Can.

Oikeusprosessin ongelmana on ollut, että oikeus ei hyväksy miesystävän osallisuutta asiassa. Elämänkumppanilla ei ole mitään oikeudellista asemaa. Nyt elämänkumppani valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.


Homojen tilanne on kuitenkin parantunut viime aikoina. Ahmet Yildizin kunniamurha nousi näkyvästi lehtiotsikoihin myös Turkissa. Sen jälkeen on tapahtunut muutakin. Yksi poliisipäällikkö on outattu ja tunnettu erotuomari on itse kertonut omasta homoseksuaalisuudestaan tv:ssä. Erotuomarin veli, imaami, on puolustanut veljeään ja sanonut, että homous ja islam eivät ole ristiriidassa toistensa kanssa. Koko asia on nostanut monenlaisia mielipideaaltoja. Asioista voidaan nyt jo puhua.

Erotuomari Halil Ibrahim Dincdagon myös valittanut ihmisoikeustuomioistuimeen. Kaapista tullut ei enää suostu vaikenemaan väärästä kohtelusta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kölniläinen Ahmetin miesystävä on järjestänyt sateenkaarilippukampanjan. Turkkilaisille järjestöille ja aktiiveille on jaettu 500 sateenkaarilippua. Niitä on mennyt Ankaraan, Izmiriin ja jopa Diyarbakiriin, kurdialueelle. Samalla on jaettu pillejä ja kondomeja.

Erityisen aktiivisia homoryhmät ovat Ankarassa, mutta monissa muissakin kaupungeissa on jo homojen, lesbojen ja transihmisten ryhmiä. Izmirissä järjestettiin kadulla sateenkaarilipputapahtuma. Toukokuun lopulle suunnitellaan parhaillaan marssia Ankaraan parlamenttitalolle. Homoseksuaalien oikeudet halutaan nostaa kunnolla esiin. Ensi kertaa on jo homoryhmät kutsuttu parlamenttitaloon kuultaviksi. Kutsujana oli CHP-puolue. Se on suurin oppositiopuolue ja kuuluu sosiaalidemokraatteihin. Nyt ensi kertaa CHP on ilmaissut kiinnostuksensa HLBTI-ihmisten asemaan. Siinä on myös selvä vastakkainasettelu hallitsevaa puoluetta AKP:tä kohtaan. AKP on hyvin konservatiivinen.

Media on vahvasti asettunut HLBTI-ihmisten puolelle. Mm. kaikki suuret tv-kanavat ovat raportoineen Ahmet Yildizin tapauksesta.

Samaa kehitystä toivoisi myös muualle: esim. Kroatiaan, Serbiaan, Bulgariaan, Ukrainaan ja Lähi-Itään. Näiden maiden HLBTI-ihmiset kaipaavat lännen solidaarisuutta.

Ja kas, Halonen menee Turkin jälkeen paluumatkalla Serbiaan.

(perustuu Ibo Canin lehtihaastatteluun)

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • akat kykenee ja uskaltaa
  • 30.3.2011, 19.54
Ainakin Suomessa Tarja Halonen pisti itsensä likoon 1980-luvun alussa meidän vähemmistörakkaiden oikeuksien puolesta, jotta tämä rakkaus saatiin pois sairausluokituksesta. Hänellä jos kellään siis on hyvä omatunto tasavertaisten ja tärkeiden ihmisoikeuksien eteen tehdystä työstä.
Varmasti myös hän, jos kukaan, uskaltaa ottaa nuo ihmisoikeusasiat esiin muuallakin maailmassa. Sitähän monetkaan suomalaiset maailmalla puuhaajat eivät ole uskaltaneet tehdä, esim. Kiinan ihmisoikeuksien osalta.