Uusi perustuslaki on valmistumassa Unkariin. Se rajoittaa avioliiton vain hedelmällisille (!) heteropareille ja ilmeisesti estää abortit. Viime viikolla saatiin julkisuuteen perustuslakiehdotus, ja nyt alkaa myös Europarlamentti havahtua. Europarlamentin LGBT-intergroupin sivuilla asiasta on huolestunut kannanotto.
Perustuslakiehdotuksessa syrjintä kielletään rodun, ihonvärin, sukupuolen, vammaisuuden, kielen, uskonnon, poliittisten ja muiden mielipiteiden ja kansallisen tai etnisen ryhmän perusteella, mutta siinä ei mainita seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä.
Tästä asiasta puhutaan perustuslakiehdotuksen 14. luvussa. Ja todellakin: puhutaan yhdenvertaisuudesta ja syrjinnästä ja lain edessä kaikki ovat tasavertaisia ja syrjintä on kielletty riippumatta rodusta ja muista ominaisuuksista, joita on lueteltu, mutta: listasta puuttuvat seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti.
LGBT-Intergroupin toinen puheenjohtaja, itävaltalainen Ulrike Lunacek pitää huolestuttavana sitä, että EU:n arvomaailma, mm. vähemmistöjen suojelu, on valikoivaa. Nyt ollaan rakentamassa syrjintää EU-maan perustuslakiin.
Kristillinen perusta
Perustuslakiluonnos alkaa mahtipontisesti: Olemme ylpeitä, että Pyhä Tapani tuhat vuotta sitten perusti unkarilaisen valtion. Olemme ylpeitä esi-isistämme, jotka huolehtivat maan säilymisestä, vapaudesta ja riippumattomuudesta. Ja olemme ylpeitä kansan henkisistä suorituksista. Olemme ylpeitä, että vuossatojen ajan puolustimme Eurooppaa (=idän vaaroja vastaan).
Perustuslaki muistuttaa uskonnosta: kristillisyydellä on aina ollut kansaa kokoava vaikutus. Perustuslain alkusivu on eräänlainen uskontunnustus: näihin uskomme. Ihmisarvo alkaa sikiöstä, ja sitä on puolustettava kaikissa olosuhteissa, eli käytännössä: abortit tehdään tulevaisuudessa ilmeisesti naapurimaissa.
Perustuslaki puolustaa henkilökohtaisia tietoja. Samalla se antaa oikeuden vapaasti levittää yleishyödyllistä tietoa. Tiedon levittämistä valvoo erillinen viranomainen. Homopiireissä kysytään: mikä on yleishyödyllistä tietoa ja millaisen tiedon viranomainen voi kieltää. Onko tulossa "homopropagandan" kielto.
Uudessa perustuslaissa kansalaisten sosiaalinen turvallisuus ei ole enää valtion velvollisuus, vaan valtio ainoastaan pyrkii siihen, että kaikki tulevat riittävästi toimeen. Pakkoa ei enää ole. Aikuiset lapset ovat vastuussa vanhempiensa toimeentulosta vanhuusvuosina.
Lapsille äänioikeus?
Nyt keskustellaan siitä, annetaanko vaaleissa lisä-ääniä niille, joilla on lapsia. Lisä-ääniä ei kuitenkaan voida antaa lapsiluvun mukaan, koska romaniperheissä on paljon lapsia. Yksi lisä-ääni lapsikatrasta kohti riittänee. Tämän päivän lehdessä otaksutaan, että asiasta päätetään vasta myöhemmin. Naisille voi olla tulossa odottamattoman paljon lisä-ääniä, koska naiset ovat usein yksinhuoltajia. Ukkoyhteiskunta ei sellaista ehkä hyväksyisi. Esim. hallituksessa ei ole ainoatakaan naista.
Samalla keskustellaan siitä, miten vanhojen ihmisten sananvaltaa vaaleissa voitaisiin vähentää. He ovat pian haudan partaalla, eikä heidän mielipiteillään enää ole samaa arvoa kuin nuorten näkemyksillä. Demokratia on ajan mukana muuttuva ilmiö.