Düsseldorfiin lähtijät kasassa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1

Eurovision järjestyksessään 56. laulukilpailuun Saksan Düsseldorfiin lähtevät laulut ja artistit tiedetään nyt. Kaikkiaan lauluja on 43.

Viimeisenä maana Ruotsi valitsi viisuedustajansa lauantaina 12. maaliskuuta järjestetyssä Melodifestivalen-finaalissa Tukholman Globenissa. Ruotsin kappale on nimeltään "Popular" ja esittäjän on Eric Saade. Ruotsi ja Viro kilvoittelevat toisessa semifinaalissa. Virosta Getter Jaani esittää kappaleen "Rockefeller Street".

Suomea lähtee edustamaan Paradise Oskar, 20-vuotias Axel Ehnström kappaleella "Da Da Dam". Suomi lähtee tavoittelemaan finaalipaikkaa ensimmäisessä semifinaalissa. Naapurimaista myös Norja ja Venäjä ovat ensimmäisessä semifinaalissa.

Ensimmäinen semifinaali on tiistaina 10. toukokuuta ja toinen semifinaali 12. toukokuuta.

Suuri finaali järjestetään lauantaina 14. toukokuuta. Siinä kilpailevat varmasti viiden EBU:n suurimman rahoittajamaan ehdokkaat. Nämä viisi maata ovat Espanja, Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa. Molemmista semifinaaleista kymmenen pääsee finaaliin. Juontajina toimivat saksan mediassa näkyvästi vaikuttavat Stefan Raab, Anke Engelke ja Judith Rakers.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eurovision laulukilpailu ja etenkin euroviisufanittaminen on pitkään liitetty homoihin. Muualla Euroopassa ilmiön on sanottu olevan meikäläistä voimakkaampi ja Ruotsissa sen jopa sanotaan olevan nimenomaan homokulttuuria, joskin ruotsissa koko viihde-elämä tunnustaa meikäläistä vahvemmin sateenkaaren värejä.

Joidenkin tutkijoiden mukaan euroviisufanitus liittyy normien rikkomiseen, etenkin kun mies pitää euroviisuista. Joidenkin arvioiden mukaan Euroviisuista tuli homomiehille hyväksyttävä tapa kokoontua, kun avoin homoseksuaalisuus ei ollut niin hyväksyttyä kuin tänä päivänä. Eräissä Euroopan maissa homoseksuaalisuus tuli lailliseksi vasta 1990-luvulla.

Eurovision laulukilpailun semifinaaleja ja finaalia seurataan oletettavasti Suomenkin homobaareissa silmä kovana.

Sateenkaaren värejä lavalla edustaa erityisesti yksi nimi: Vuoden 1998 voitto meni Israelille, jota edusti silloin Dana International (oik. Sharon Cohen) kappaleellaan Diva. Hän kävi vuonna 1993 läpi sukupuolenkorjausleikkauksen, jolloin hän muutti aiemman Yaron-nimensä Sharoniksi. Tänä vuonna Dana International nähdään uudelleen euroviisulavalla edustamassa Israelia.

YLE: Euroviisut
Wikipedia: Euroviisut 2011
Euroviisut edistävät suvaitsevaisuutta

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Onnellinen mies
  • 13.3.2011, 14.36
Vaikka Paradise Oscar ja hänen kappaleensa " Da Da Dam " jäivätkin minulta niin näkemättä kuin kuulemattakin, toivotan menestystä tulevissa kisoissa hänelle. Düsseldorfista palautui mieleeni hyvin kaukaisia muistoja, joista nyt, edellisen artikkelin luettuani, yllätyin. Kymmeniä vuosia sitten työskentelin Düsseldorfissa ja Kölnissä. Sain aina osakseni asiallisen ystävällistä ja sympaattista kohtelua mitenkään kaapittelematta. Vapaa-aikoina liikuin saksalaisten ystävieni kanssa eripuolilla silloista Länsi-Saksaa kaapittelematta ja kohtaamatta missään minkäänlaista negatiivista suhtautumista. Toki totta on, että homoseksuaalisuuteen suhtautuminen oli hyvinkin laajalti erilaista kuin nykyisin, mutta myönteistäkin suhtautumista oli hyvinkin luontevasti ja sitä koin itse noina vuosina silloisessa Länsi-Saksassa.