Euroopan parlamentin päätöslauselmissa kuluneella viikolla Turkkia ja Montenegroa kehotetaan muuttamaan lakinsa ja muut toimet niin, että HLTB-ihmisten oikeudet tulevat kuntoon. Tämä on osa jäsenyysvaatimuksia näille maille.
Turkin kohdalla mainittiin erityisesti HLTB-järjestöjen laittomat lopettamiset, sekä armeijan sairausluokittelussa homoseksuaalisuus psykoseksuaalisena sairautena. Parlamentin jäsen Michael Cashman vaati Turkin hallitusta palauttamaan seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti syrjintäsuojalakiluonnokseen.
Montenegron kohdalla parlamentin jäsenet ilmaisivat tyytyväisyytensä uudelleen voimaan tulleesta laista, joka kieltää syrjinnän työhön otossa ja julkisten palveluiden saannissa. Moitteita tuli siitä, että syrjintää tapahtuu edelleen runsaasti seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin kohdalla. Tähän syyllistyvät jopa valtion virkamiehet.
Parlamentin jäsen Ulrike Lunacek totesi Montenegron kehittäneen lainsäädäntöään paljon. Perustuslaki kieltää syrjinnän millään perusteella. Kuitenkaan tilanne ei vastaa EU-vaatimuksia ja sallii syrjinnän käytännössä eräissä tapauksissa. Voimakasta syrjintä kohdistuu romaneihin, egyptiläisiin maassa asuviin, vammaisiin ja HLBT-ihmisiin.
Parlamentin HLBT-Intergroup ilmoittaa seuraavansa tarkasti Turkin, Montenegron ja seitsemän muun jäseneksi pyrkivän maan lainsäädännön kehittymistä.
Lähde: UK Gay News
***************
Turkki on 17 väkirikkain maa maailmassa, yli 78 miljoonalla asukkaallaan (Suomi on sijalla 113).
Turkissa on 99,8% muslimeja, suurin osa Sunnimuslimeja. 0,2% on kristittyjä, juutalaisia ja muita uskontoa edustavia.
Turkki aloitti EU:n jäsenyysneuvottelut vuonna 2005
Montenegron väkiluku on noin 660 000. 74,2% on ortodokseja, 17,7% muslimeja ja katolisia 3,5% väestöstä.
Lähde: CIA World Factbook