Synkkeneviä pilviä Kanadan poliittisella ja kansalaisoikeuksien taivaalla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 2

Kanadaa on Suomessa ajateltu pohjoismaiden kaltaiseksi tasa-arvoiseksi maaksi, joka on keskittynyt tuottamaan vaahterasiirappia ja jääkiekko-otteluita. Yhteiskunnassa nähdään nyt merkkejä kristillisen oikeiston noususta. Malli mitä ilmeisimmin tulee etelän rajanaapurilta Yhdysvalloista. Kanada on jo yhä voimakkaamman polarisoitumisen tiellä.

Kanadansuomalaisessa sanomalehdessä työskennellyt toimittaja Johannes Niemeläinen kertoo Kanava-lehden (8/2010) jutussaan laajalti Kanadan poliittisesta ilmastosta. Toisena kirjoittajana oli suomalainen Juha Mikkonen, joka on ollut vierailevana tutkijana Yorkin yliopistossa Torontossa.

Vuosia vallinnut vähemmistöhallitusten konsensuspolitiikka saattaa olla muutoksen edessä, jos konservatiivit saavat aikaan enemmistöhallituksen. Konservatiivit ovat luvanneet vähentää veroja. Hyvin pärjänneen talouden tuloksia konservatiivihallitus on jakanut yhä enemmän rikkaille. Tuloerot ovat yhteiskunnassa kasvaneet. Sosiaalipoliittisiin kohteisiin rahaa on vähennetty.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Amerikkalaisen mallin mukainen kristillinen oikeisto on vaivihkaa kasvattanut valtaansa. Konservatiivihallitus toimii erittäin ideologisella tavalla, jossa suhtaudutaan kielteisesti esimerkiksi aborttiin ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin. Hallitus eväsi valtionavustuksen Pride-tapahtumalta, joka edellisenä vuonna oli tuonut valtiolle kuusi miljoonaa dollaria verotuloja. Kristillisen oikeiston tavoitteena on homoavioliitot sallivan lain poistaminen Kanadasta.

Kristillisen oikeiston vaikutusvallan nousu saattaa tulla monille kanadalaisille täydellisenä yllätyksenä. Seurauksena voi olla yhteiskunnan yhä syvenevä polarisoituminen.

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Onnellinen mies
  • 11.3.2011, 11.30
Itselläni oli kristillisyydestä vielä kymmeniä vuosia sitten erilainen käsitys kuin nykyään. Tuolta taholta ovat esiin marssineet monenmoiset taivaan tannerten tömistelijät, synnittelijät ja sepaluskonsultit. Tuo kaikki on harmillista, koskapa kristillisyyden parhaimmisto on jostain syytä oudon hiljaa ja hissukseen.
Nimimerkki Torontolainen tiedotti kirjoittajan nimen olleen väärän. Kirjoittajia oli kaksi, joiden nimet on yllä olevassa tekstissä on nyt korjattu. Kiitos huomioista.

Lainaan vielä nimimerkki Torontolaisen yksityisestä kommentista Kanadan nykyisestä konservatiivisesta vähemmistöhallituksesta:

- Kanadan pääministeri ja muutama avainministeri ovat helluntaiseurakuntalaisia. Eli lähellä sitä porukkaa, joka toi Suomeen sen "Suomi TV:n".

Kommenttia muokattu: 12.03.2011 klo 08:40