Kanadaa on Suomessa ajateltu pohjoismaiden kaltaiseksi tasa-arvoiseksi maaksi, joka on keskittynyt tuottamaan vaahterasiirappia ja jääkiekko-otteluita. Yhteiskunnassa nähdään nyt merkkejä kristillisen oikeiston noususta. Malli mitä ilmeisimmin tulee etelän rajanaapurilta Yhdysvalloista. Kanada on jo yhä voimakkaamman polarisoitumisen tiellä.
Kanadansuomalaisessa sanomalehdessä työskennellyt toimittaja Johannes Niemeläinen kertoo Kanava-lehden (8/2010) jutussaan laajalti Kanadan poliittisesta ilmastosta. Toisena kirjoittajana oli suomalainen Juha Mikkonen, joka on ollut vierailevana tutkijana Yorkin yliopistossa Torontossa.
Vuosia vallinnut vähemmistöhallitusten konsensuspolitiikka saattaa olla muutoksen edessä, jos konservatiivit saavat aikaan enemmistöhallituksen. Konservatiivit ovat luvanneet vähentää veroja. Hyvin pärjänneen talouden tuloksia konservatiivihallitus on jakanut yhä enemmän rikkaille. Tuloerot ovat yhteiskunnassa kasvaneet. Sosiaalipoliittisiin kohteisiin rahaa on vähennetty.
Amerikkalaisen mallin mukainen kristillinen oikeisto on vaivihkaa kasvattanut valtaansa. Konservatiivihallitus toimii erittäin ideologisella tavalla, jossa suhtaudutaan kielteisesti esimerkiksi aborttiin ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin. Hallitus eväsi valtionavustuksen Pride-tapahtumalta, joka edellisenä vuonna oli tuonut valtiolle kuusi miljoonaa dollaria verotuloja. Kristillisen oikeiston tavoitteena on homoavioliitot sallivan lain poistaminen Kanadasta.
Kristillisen oikeiston vaikutusvallan nousu saattaa tulla monille kanadalaisille täydellisenä yllätyksenä. Seurauksena voi olla yhteiskunnan yhä syvenevä polarisoituminen.