Persujen vaaliohjelma taideosuuksineen on synnyttänyt julkista keskustelua ja kritiikkiä. Muut puolueet ovat moittineet ohjelmaa epärealistiseksi ja taitamattomasti laadituksi lähes jokaisesta sen kohdasta.
Myös taiteilijat ovat nyt kommentoineet persujen vaaliohjelmaa. Keski-Suomen läänintaiteilijat Sari Ilmola ja Pasi Saarinen pitävät persujen linjausta masentavana, mutta sen toteutumista myös epätodennäköisenä. Jos taidetta katsotaan yksiulotteisesti ja pelkkänä menoeränä, se kaventaa ihmisten maailmankuvaa. Heidän mielestään taiteella on jopa tervehdyttävä vaikutus.
Läänintaiteilijoiden kannanotoista raportoi YLE Keski-Suomi
Persujen kolmas varapuheenjohtaja Vesa-Matti Saarakkala oli ollut valmistelemassa vaaliohjelmaa. Hän tiesi jo etukäteen, että tästä seikasta nousee meteli. Sazarakkala ampuu arvostelijoita takaisin:
–On paljastunut, että monien poliitikkojen näkemykset kulttuurista ovat aika ohuita, sitä luokkaa että kulttuuri on tärkeää.
–Ei voi olla niin, että taiteella otetaan kantaa politiikan asioihin, mutta politiikan puolella ei sitten saisi ottaa kantaa taiteeseen.
IS kertoi STT:n uutisessa Saarakkalan kommenteista.
26.02.2011 09:14
Persut haluavat vaaliohjelmansa mukaisesti suosia suomalaista klassista, naturalistista taidetta, Gallen-Kallelasta Sibeliukseen ja Kalevalaan. Tom of Finland kuuluisi periaatteessa tähän luokitteluun, mutta hänen taiteensa ei ilmeisesti kelpaa persuille.
Pressiklubin vetäjä Rube Stiller esittelee piikikkäällä tyylillään persut yhtenä hiljaisena suomalaisena vähemmistönä. Vieraana on persujen puheenjohtaja Timo Soini. Kommentaattoreina Ylioppilaslehden Maria Pettersson ja Suomen Kuvalehden Pekka Ervasti.
Kun aiheeksi otetaan persujen taidemaku, Timo Soini joutuukin hieman tiukoille. Stiller kysyy kuinka suomalainen naturalistinen ToF:n taide istuu persujen makuun. Tyypilliseen tapaansa Soini väistää oitis kaikki hankalat aiheet, niin myöskin tämän kysymyksen. "Postmoderni tekotaide" halutaan persujen ohjelmassa sivuun valtionavuista. Soini ei kyennyt vastaamaan kuitenkaan kunnolla kysymykseen siitä, kuka määrittelee lopulta jonkin taidesuunnan postmoderniksi tekotaiteeksi, ja siis valtionavun kieltolistalle. Viime kädessähän se on kulttuuriministeri, joka kuuntelee toivottavasti taiteen asiantuntijoita ja kulttuuripiirejä.
Katso Pressiklubi YLE Arenalta.