Persujen vaaliohjelma kriittisessä tarkastelussa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 13

Persujen vaaliohjelma taideosuuksineen on synnyttänyt julkista keskustelua ja kritiikkiä. Muut puolueet ovat moittineet ohjelmaa epärealistiseksi ja taitamattomasti laadituksi lähes jokaisesta sen kohdasta.

Myös taiteilijat ovat nyt kommentoineet persujen vaaliohjelmaa. Keski-Suomen läänintaiteilijat Sari Ilmola ja Pasi Saarinen pitävät persujen linjausta masentavana, mutta sen toteutumista myös epätodennäköisenä. Jos taidetta katsotaan yksiulotteisesti ja pelkkänä menoeränä, se kaventaa ihmisten maailmankuvaa. Heidän mielestään taiteella on jopa tervehdyttävä vaikutus.

Läänintaiteilijoiden kannanotoista raportoi YLE Keski-Suomi

Persujen kolmas varapuheenjohtaja Vesa-Matti Saarakkala oli ollut valmistelemassa vaaliohjelmaa. Hän tiesi jo etukäteen, että tästä seikasta nousee meteli. Sazarakkala ampuu arvostelijoita takaisin:

–On paljastunut, että monien poliitikkojen näkemykset kulttuurista ovat aika ohuita, sitä luokkaa että kulttuuri on tärkeää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

–Ei voi olla niin, että taiteella otetaan kantaa politiikan asioihin, mutta politiikan puolella ei sitten saisi ottaa kantaa taiteeseen.

IS kertoi STT:n uutisessa Saarakkalan kommenteista.

26.02.2011 09:14
Persut haluavat vaaliohjelmansa mukaisesti suosia suomalaista klassista, naturalistista taidetta, Gallen-Kallelasta Sibeliukseen ja Kalevalaan. Tom of Finland kuuluisi periaatteessa tähän luokitteluun, mutta hänen taiteensa ei ilmeisesti kelpaa persuille.

Pressiklubin vetäjä Rube Stiller esittelee piikikkäällä tyylillään persut yhtenä hiljaisena suomalaisena vähemmistönä. Vieraana on persujen puheenjohtaja Timo Soini. Kommentaattoreina Ylioppilaslehden Maria Pettersson ja Suomen Kuvalehden Pekka Ervasti.

Kun aiheeksi otetaan persujen taidemaku, Timo Soini joutuukin hieman tiukoille. Stiller kysyy kuinka suomalainen naturalistinen ToF:n taide istuu persujen makuun. Tyypilliseen tapaansa Soini väistää oitis kaikki hankalat aiheet, niin myöskin tämän kysymyksen. "Postmoderni tekotaide" halutaan persujen ohjelmassa sivuun valtionavuista. Soini ei kyennyt vastaamaan kuitenkaan kunnolla kysymykseen siitä, kuka määrittelee lopulta jonkin taidesuunnan postmoderniksi tekotaiteeksi, ja siis valtionavun kieltolistalle. Viime kädessähän se on kulttuuriministeri, joka kuuntelee toivottavasti taiteen asiantuntijoita ja kulttuuripiirejä.

Katso Pressiklubi YLE Arenalta.


TV2:n Pressiklubi 25.2.2011. Taide kohdassa 16:30

13 kommenttia

Monet lehdet ovat julkaisseet Tom of Finlandin alkuaikojen kuvia, joissa on suomalaistukkijätkiä, renkejä ja kalamiehiä. Tyypillistä menneen ajan suomalaisuutta. Tämä kuva oli Guardian-lehden sivulla tammikuussa
http://static.guim.co.uk/sys-images/Arts/Arts_/Pictures/2011/1/19/1295455650926/Tom-of-Finland-001.jpg


Perussuomalaisten vaaliohjelmassa on mielenkiintoinen käsite: kulttuuripiiri. Suomessa vallitsee suomalainen kulttuuri. Se on sekoitus kansallismielisyyttä ja ylikansallisen vastustamista. 1930-luvulla Saksassa keksittiin käsite: maisemapiiri. Germaaniset, arjalaiskansat elivät Itämeren rannoilla. Me suomalaiset olimme ulkopuolisia, lähinnä mongoleja muistuttavia alempirotuisia. Mutta ovelat kansallissosialistiset teoreetikot keksivät käsitteen "Itämeren alueen maisemapiiri", johon kuuluvat myös suomalaiset. Meillä kaikilla Itämeren rannoilla asuvilla oli jotain yhteistä. Suomalaiset hyväksyttiin joukkoon.
  • 2 / 13
  • Hannu, Tre
  • 27.2.2011, 5.40
Katsoin netin kautta. Olipa taas joihinkin uppoavaa tyhjänpäiväistä populismia Soinilta, huoh. Soini & Co ei kuitenkaan tule koskaan päättämään, millaisesta ja minkämaalaisesta kuvaamataiteesta tai musiikista me pidämme. Soini ei ole näköjään edes Brysselissä huomannut, että maailma on kansainvälistynyt, myös Suomessa. Suomalaisina me tietenkin haluamme suosia suomalaista, mutta Kalevalasta tuskin joudutaan ottamaan uusintapainosta.

Poliitikoksi pääsee millä eväillä tahansa (näyttävät olleen runsaat), mutta ei Soinissa kyllä ministeriainesta ole. Varmaan mukavaa seuraa illanistujaisissa, mutta kyllä se siihen jää.