Ugandassa lasketaan presidentinvaalien tuloksia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Ugandassa presidenttinä on ollut pitkään Yoweri Museveni. Vastaehdokkaana on hänen entinen lääkärinsä Kizza Besigye. Ugandasta on äskettäin löytynyt öljyä, ja sen takia Uganda voi kohta sanoa, ettei se ole riippuvainen läntisistä kehitysrahoista. Raha alkaa virrata ensi vuonna.

Äänestys on sujunut EU.n tarkkailijoiden mukaan kohtalaisen rauhallisesti, vaikka välikohtauksia on ollut. Tuloksia odotellaan 48 tunnnin kuluessa.

Nykyinen presidentti Museveni on pitänyt etäisyyttä parlamentaarikko David Bahatin homovastaisiin lakiehdotuksiin, kun kansainvälinen lehdistö on esittänyt protesteja homovainosta. Museveni on vaiennut siitä lakiehdotuksen kohdasta, jolla homon tuttavat ja sukulaiset pakotetaan vankilatuomion uhalla ilmiantamaan homo ja hänen ystävänsä. Monien mielestä tämä noitavaino johtaa loputtomaan panettelu- ja vihakierteeseen. Siitä on yksi seuraus: eräänlainen kansanmurha.

Museveni suurella todennäköisyydellä voittaa vaalit. Vastaehdokas Kizza Besigye ja hänen puolueensa on verrannut monien Afrikan maiden tilannetta Egyptiin: johtajat ovat vallassa kymmeniä vuosia. Ugandassa ei kannata odottaa kansannousua, vaikka Musevenin kannatus onkin jatkuvasti laskenut (1995 75%, 2006 59%). Nyt Museveni lupaa rajua talouskasvua, kun on öljyä.

Musevenillä on takanaan yksi Afrikan vahvimmista armeijoista. Vaalikampanja maksoi 176 miljoonaa euroa. Vaalitilaisuuksissa Museveni lauloi vanhoja kansanlauluja. Hiphop-tähdet ovat luoneet hänelle vaalibiisejä, jotka ovat hitteinä klubeilla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hyvän-tuulen-vaalien takapuolella on homofobinen maa, jossa yksikään poliitikko ei uskalla asettua homofobiaa vastaan. Homofobia on jo valtion politiikkaa ja taustalla häärivät fundamentalistit.

Torstaina alkoi oikeudenkäynti David Katon murhaajaa vastaan. Poliisin mukaan motiivi ei liittynyt homofobiaan. Ihmisoikeusaktivistit sanovat, että näillä tiedoilla halutaan rahoitella ulkomaanapua antavia maita. Ihmisoikeusaktivistit saavat tukea kansainvälisiltä yhteisöiltä, mutta Ugandan oma lehdistö asettuu vallanpitäjien puolelle.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!