Professori Kenneth Sandnabba Åbo Akademi luennoi Tieteen päivillä viime torstaina otsikolla "Seksuaalisuuden monet kasvot". Aluksi hän selvitteli seksuaalista identiteettiä ja homoseksuaalisuuden yleisyyttä. Seksuaalinen identiteetti tarkoittaa seksuaalista vetovoimaa, mutta siinä on muutakin. Kun New Yorkissa tutkittiin heteromiesten seksikokemuksia, 10% oli ollut seksikontaktissa miesten kanssa.
Sukupuolinen suuntautuminen on pitkäaikaista kiinnostusta tiettyy sukupuoleen. Ei ole olemassa mitään yksiselitteistä mittaustapaa eikä tunnusmerkkiä, jolla ihmisen homoseksuaalisuus voitaisiin mitata.
Åbo akademissa tehtiin suuri kyselytutkimus, jossa paljastui, että 1% naisista ja 3% miehistä oli ollut viimeisen vuoden aikana seksisuhteessa samaan sukupuoleen. Koko elämän ajalta tilanne oli toisenlainen: 8% miehistä ja 13% naisista. Yhteiskunnassa on tapahtumassa asennemuutos, ja se näkyy nuorten ihmisten käyttäytymisessä: 24% nuorista naisista ja 10% miehistä oli ollut seksisuhteessa samaan sukupuoleen.
Miten ihmiset vastaavat tai tuntevat, jos he joutuvat vastakkain hyvännäköisen samaa sukupuolta olevan ihmisen kanssa tai heille tehtäisiin ehdotus lähemmästä kontaktista? 65% naista ja 33% miehistä sanoi, että sellainen kontakti ei olisi heille mahdoton.
Parafiliat, vähän tutkittu elämänalue
Parafilia on sellainen seksuaalinen käytöstapa, joka ei kuulu tavanomaiseen aktiviteettiin. Mielenkiinto voi suuntautua esim. sadomasokistisiin tilanteisiin, erilaisiin materiaaleihin, välineisiin ja vaatekappaleisiin (fetissit) tai roolileikkeihin (esim. transvestiitit).
ICD-10 -tautuluokitus luettelee 8 erilaista parafilista häiriötä, mm. fetissit, transvestismin, exhibitionismin, voyerismin, pedofilian, sadomason eli SM:n ja monimuotoiset häiriöt. Näistä ainakin pedofiliaa yksiselitteisesti pidetään ei-toivottuna ilmiönä.
Åbo akademin tutkimus on yksi harvoista, joita on tehty tältä alueelta. Ikä tuntuu vaikuttavan parafilia-kiinnostukseen: naiset harrastavat niitä nuorempina, miehet vanhempina. Jotkut parafiliat ja masentuneisuus tuntuvat olevan jossain yhteydessä (esim. voyersimissa ja exhibitionismissa). Asian tekee mutkikkaaksi sem, että parafilioista tulee ahdistusta, jos partneri ei lainkaan ymmärrä eikä hyväksy kumppaninsa kiinnostuksen kohteita. Ymmärtävä ympäristö tuntuu poistavan näihin liittyvän pahoinvoinnin.
Tautiluokituksen kannalta nämä asiat ovat tärkeitä. Tautiluokitus on eräänlainen luettelo yhteiskunnan normeista. Jos ylittää normit, henkilö luokitellaan häiriintyneeksi. Ympäröivä yhteiskunta siis tekee nämä ihmiset sairaiksi. Kun on tutkittu esim. SM-järjestöjen jäseniä, heillä on hyvä itsetunto, he toimivat yhteiskunnassa varsin hyvässä asemassa, heillä on hyvät urat, eikä heitä millään tavoin voi pitää sairaina. Heidän vapaa-ajan yhteisönsä muodostuu muista SM-henkisistä, ja ymmärtävä yhteisö tukee heidän identiteettiään.
Paraikaa ollaan muuttamassa tautiluokitusta. Ainakin trans-ihmiset ja SM:n harrastajat, ehkä myös fetisistit palaavat terveiden kirjoihin. Monella normaalia seksielämää harastavalla nämä parafiliat ovat arkea elävöittävä "lisämauste". Seksikauppojen hyllyjä katsellessa tulee mieleen: taitaa olla aika tavallista.
*****
Tässä yhteenvedossa voi olla virheitä ja väärinymmärryksiä, mutta Tieteen päivien seksuaalisuutta käsittelevän luentokokonaisuuden voi katsoa netistä nauhoituksena
http://video.helsinki.fi/Arkisto/flash.php?id=19943