Jean Genet, homokirjallisuuden ikoni, syntyi 100 vuotta sitten

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 1


Ranskalainen kirjailija Jean Genet (1919-1986) on yksi Ranskan tunnetuimmista kirjailijoista ja myös yksi kiistellyimmistä. Hänet annettiin jo puolivuotiaana lastenkotiin hoitoon. Koulun jälkeen Genet vangittiin uudelleen ja uudelleen pikku rikoksista. Yhden vankilajakson aikana hän kirjoitti ensimmäisen romaaninsa "Notre-Dame-des-Fleurs".

Homoikoniksi hän tuli sen jälkeen, kun hänen kirjansa Querelle oli ilmestynyt 1947. Saksalainen Fassbinder teki kirjasta elokuvan vuonna 1982. Genet'n kirjat joutuivat Euroopassa vastatusten sensuurin kanssa. Esim. Saksassa Querelle kiellettiin, ja se sai ilmestyä vasta vuonna 1962. Suomessa elokuva oli pitkään elokuvatarkastamon tutkittavana. Elokuvan maahantuoja kertoi maaliskuussa 1983, ettei elokuvalla olisi mitään mahdollisuuksia päästä Suomeen, ellei tekijänä olisi Fassbinder. Syy oli selvä: elokuvassa oli homoseksuaalisia kohtauksia. Silloin oli voimassa kehotuskielto, ja se esti kaiken homoseksuaalisuudelle myönteisen informaation levittämisen. Elokuva pääsi kuitenkin ensi-iltaansa 5.8.1983.

Syksyllä 2010 Helsingissä Orionissa esitettiin Querelleä Genet'n satavuotisjuhlien merkeissä. Kansallisen audiovisuaalisen arkiston nettisivuilla on mm. Jean Genet'n elämänkerta.
http://www.kava.fi/jean-genet-100-vuotta

Seta-lehti julkaisi 2/1983 laajan artikkelisarjan Genet'stä ja Querellesta. Keväällä 1983 tv:ssä esitettiin kotimaisin voimin tehty näytelmä Parveke, joka sekin on Genet'n käsialaa. Seta-lehti julkaisi laajan artikkelin myös Genet'n kuoltua vuonna 1986. Mutta aivan ensimmäisenä Suomessa otti Genet'n ohjelmistoon teatteriohjaaja Vivica Bandler, ja silloin oltiin vielä 1940-luvun lopulla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Jorma Hentilä
  • 19.12.2010, 22.05
Kiitokset vaeltajalle ulkomaiden uutisten saattamisesta luettavaksemme!

Jean Genet'n Querellen filmatisoinnin selviytymistä elokuvatarkastamon seulan läpi kommentoisin sen verran, että mitä ilmeisimmin Fassbinderin nimi vaikutti. Kiellosta olisi syntynyt kansainvälinen skandaali.

Tuolloin oli voimassa ns. kehotuskielto, jonka eduskunnan enemmistö lisäsi syksyllä 1970 hallituksen esitykseen, jolla homoseksuaalisten suhteiden rangaistavuus kumottiin.

Homoaiheita käsittelevien elokuvien, radio- ja tv-ohjelmen ym. torjumisen tosiasiallisena syynä ei kuitenkaan ollut kehotuskielto, vaan ennakkoluuloisuus ja homokammo. Kehotuskielto oli viikunanlehti, johon vetoamalla ennakkoluulonsa ja kammonsa saattoi peittää. Näinhän teki mm. Yleisradion ohjelmajohtajana aikoinaan toiminut - entinen Keskustapuolueen puoluesihteeri - Pekka Silvola, joka antoi Ylen toimitukseille ohjeen välttää homoaiheita.